Академици ще представят годишника на ВИИ

 

На 2 декември в Главно мюфтийство от 18:00 ч академици ще представят Годишника на Висшия ислямски институт (ВИИ). Изданието се издава за пети пореден път и  включва в своя състав научни статии на български, турски и английски език - дело на университетски преподаватели от страната и чужбина. Статиите представят изследвания свързани с исляма и неговата културно-социална, философско-историческа  и теологическа перспектива. 

В представянето ще участват д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия и ректор на ВИИ, доц. Стефан Андреев, доц. Ибрахим Ялъмов, доц. Жоржета Назърска, д-р Сефер Хасанов и д-р Ариф Абдуллах. 

В ислямския свят освен религиозната мисъл значително разпространение получава и философската. Последната обаче се появява значително по-късно, през 8-ми век. До 12-ти век философията се развива доста успешно и оказва сериозно влияние върху обществено политическата мисъл, смята доц. Ибрахим Ялъмов, бивш ректор на ВИИ. 

Той пише още, че към древната наука мюсюлманите се насочват под въздействието на вътрешните фактори. В мюсюлманското общество се чувства обективна необходимост от осигуряване на ефективно медицинско обслужване, нормално функционираща финансова система.

Решаването на подобни проблеми било свързано с успешното развитие на позитивните науки, които от своя страна били пряко свързани с философията. 

За правното постановление в Исляма може да прочетете в аналитичната статия на д-р Ариф Абдуллах, ръководител на Научно изследователския център на ВИИ. Научните доводи за въпроса, за непринудата в религията според Свещения Коран  може да научите повече от статията на Иван Дюлгеров, преподавател в СУ "Св. Климент охридски". 

Интересни факти, които не са били достояние на широката публика  свързани с първия главен мюфтия на Царство България Ходжазаде Мехмед Мухидин Ефенди, може да научите от труда на д-р Емине Байрактарова, преподавател в ВИИ. 

За качеството на познанието, билингвистичното обучение и разцвета на литературните произведения дело на учениците в религиозното училище Нювваб, Шумен разказва анализът на зам.-главния мюфтия Ведат С.Ахмед

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.