След редовното заседание на Висшия мюсюлмански съвет се проведе традиционната вечеря ифтар

 На 1 юни 2017 г. Висшият мюсюлмански съвет, който е най-висшия колективен орган на мюсюлманите в България, проведе редовното си заседание. За разлика от предишните заседания на това заседание заедно с районните мюфтии и мюфтийски наместници присъстваха и членове на Съвета на духовните водачи – бивши главни мюфтии и председатели на Висшия мюсюлмански съвет.

По време на заседанието се дискутираха темите за дейностите по време на месец Рамазан и стопанисването на вакъфските имоти, също така бяха обсъдени теми като нормативните уредби свързани с провеждането на Коран курсовете и някои трудности с  организацията на работата на Мюсюлманско изповедание.

След проведеното заседание на Висшия мюсюлмански съвет в сградата на Главно мюфтийство се проведе вечеря ифтар. На ифтара, в който присъстваха екипа на Висшия мюсюлмански съвет и Мюфтийския съвет, с присъствието и на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, бившите главни мюфтии Селим Мехмед и Фикри Салих, бившите председатели на Висшият мюсюлмански съвет Хюсеин Карамолла, Ридван Кадьов, Басри Пехливан и Шабанали Ахмед показаха пример за единство и приемственост в институцията и изобщо на мюсюлманите в България. Осъщественият ифтар с участието на  най-висшите органи на Мюсюлманско изповедание  в този си формат се организира за трета поредна година каза председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед. В приветственото си слово председателят каза: „По време  на Рамазан да се събираме около благодатта на Аллах по задължение е благодат, която не е присъща за всеки. Затова колкото и да правим шюкюр на Аллах е малко. Понеже както като служители и доброволци на институцията изпълняваме задълженията си,  така и изпитваме лично задоволство от това, че и днес може да изпълним индивидуалния ибадет оруч като изживяваме и споделяме заедно взаимните си чувства.”

Месец Рамазан освен, че събира мюсюлманите на едно място също така и ги възпитава, помъдрява, оформя  и духовно ги калява. Председателя на Висшия мюсюлмански съвет заяви, че в следствие на помъдряването споделянето, помощта, усилието и стремежа за справяне със проблемите от социален аспект се получават много важни последствия. Освен това напомни, че в идните дни започват Коран курсовете, които представляват първата стъпка за изпълнението на първата заповед на Аллах „Чети!”, която е низпослана през месец Рамазан и затова е необходимо курсовете да се съживят. Освен това трябва да се подбудят чувствата за благотворителност, криещи се в дълбините на сърцата на българските мюсюлмани и по този начин да покажат примерни усилия за подпомагане на образователните дейности.   

 

Вечерята ифтар започна с дуа направена от главния Мюфтия д-р Мустафа Хаджи и завърши с дуа отправена от бившия главен мюфтия и сегашен директор на Курса за имами в село Устина Селим Мехмед.  


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.