Отдел „Социален“ на Главно мюфтийство проведе първите за годината срещи със сираци

 

Дни преди настъпването на Свещения месец Рамазан Отдел „Социален“ на Главно мюфтийство проведе първите срещи със сираци за настоящата 2017 година.

Те се проведоха на 24 май тази година, като протичаха едновременно – в Духовно училище – Момчилград и в Духовно училище „Нювваб“ в Шумен.

Групата сираци, чиято среща се състоя в Момчилград, беше посрещната от заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн в Джамията на седемте моми „Йеди Къзлар“ в село Подкова. Децата от региона на Шумен пък се събраха в „Томбул джамия“ в Шумен, където ги посрещна експертът от Отдел „Социален“ Бахри Изет, който беше придружаван от представители на благотворителната фондация „Хасене“ от Германия.

За децата беше осигурен празничен обяд. И двете групи имаха възможността с придружаващите ги домакини да направят туристически разходки до някои от най-значимите забележителности около двата града, в които се проведоха срещите – Момчилград и Шумен, и околните им населени места.

На раздяла на децата бяха връчени подаръци от името на Мюсюлманско изповедание. Сираците получиха и хуманитарни пакети, както и по 3 кг месо от курбан.

В рамките на пътуването си - освен че проведоха двете срещи със сираци, служителите на Отдел „Социален“ на Главно мюфтийство и представителите на благотворителната организация „Хасене“ посетиха някои районни мюфтийства и населени места в техния обхват. Целта на  „обиколката за благотворителност“ беше да бъдат подпомогнати с хуманитарни пакети хората в най-голяма нужда. Поради невъзможност за посещение на всички мюфтийства в страната бяха посетени една част от тях – това бяха районните мюфтийства на Русе, Силистра, Велико Търново, Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик, Благоевград.

В рамките на сътрудничеството си с благотворителната фондация „Хасене“ от Германия Отдел „Социален“ към момента е раздал общо 1160 хуманитарни пакета към всички 20 районни мюфтийства в страната.

Хуманитарната дейност на Отдел „Социален“ ще продължи да протича активно през целия месец Рамазан и след това.

 

 

Автор: Л. Чаушева


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.