Президентът Румен Радев: Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество

 

В знак на уважение към всички български граждани с мюсюлманско вероизповедание и свещения за тях месец Рамазан на 29 май 2017 година (понеделник) президентът на Република България Румен Радев даде тържествена вечеря ифтар.

На нея присъстваха не само представители на Мюсюлманско изповедание, а хора от всички традиционни вероизповедания в страната.

На традиционната вечеря ифтар Мюсюлманско изповедание беше представено от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, главния секретар на Главно мюфтийство Джелял Фаик, районния мюфтия на София Мустафа Избищали и други служители на Изповеданието. Официални гости бяха също Негово Светейшество патриарх Неофит, политици от парламентарно представените партии в страната ни, дейци на културата и изкуството и дипломатически представители. За пръв път сред гостите на празничния ифтар, който традиционно се дава от държавния глава всяка година, бяха и две семейства на сирийски бежанци.

„Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив, обогатяват и развиват нашата идентичност като български граждани“ – това сподели в рамките на своето обръщение към всички гости на празничния ифтар домакинът Румен Радев.

От своя страна главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи благодари за оказаното уважение и сподели, че подобни събития са „положителен знак не само за българите, но и за всички хора извън родината ни, като по този начин България може да бъде добър пример за подражание.“

 

Автор: Л. Чаушева

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.