Ифтар за 2000 души беше организиран в град Джебел

 

По вече създадена традиция и тази година истанбулската Община Байрампаша съвместно с Община Джебел организира ифтар за населението на Джебел.

Мероприятието се проведе на централния площад на града на 27 май 2017 година (събота).

Официални гости на ифтара бяха помощник-турският консул в Пловдив Волкан Танйълдъз, съветникът по социалните въпроси към посолството на Турция Метин Акбаш, районният мюфтия на Кърджали  Бейхан Мехмед, наместник-мюфтията Ерхан Реджеб, двамата заместник-кметове на Община Байрампаша Исмаил Гемиджи и Ялчън Съракайа, както и други общественици и дейци.

Приветствени слова бяха поднесени от домакина на срещата  Бахри Юмер - кмет на Джебел, както и от другите официални гости.

В своето обръщение районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед изтъкна важността на месец Рамазан в ислямския календар, като каза: „Месец Рамазан е едно духовно училище, с което мюсюлманите си прочистват душите. Това е в личен план. В социален план знаем, че в месец Рамазан мюсюлманите са по-смирени. В едно предание майка ни Айше (р.а.), една от жените на Пратеника Мухаммед (мир нему), споделя, че Пратеникът бил много щедър, но в месец Рамазан бил много, много по-щедър. Това е една от най-хубавите страни на месец Рамазан. Защо? Защото Аллах ни е създал: едни - богати, други – бедни. Заможните хора, държейки оруч, усещат, изживяват трудностите на хората, които се нуждаят от парче хляб. По този начин стават много по-смирени и подават ръка на хората, които се нуждаят. Месец Рамазан е месецът, в който започна низпославането на Корана. Именно затова е сюннет да се прави мукабеле (прочит на целия Коран). Разбира се, заедно с това е важно да прочетем и превода на Корана, като търсим отговор на въпросите…“

След мероприятието в град Джебел т.нар. „рамазански конвой“ е предвидено да посети и други населени места в България, където да организира ифтари. След напускането на България дарителите от Байрампаша ще продължат с даването на ифтари в други балкански страни.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.