УЧРЕДИ СЕ ЕВРАЗИЙСКИ СЪВЕТ ЗА ФЕТВА

 

В заключителната декларация на IX. Евразийски ислямски съвет, проведен към края на миналата година, бе залегнато сформиране на съвещателен религиозен орган - Меджлис за фетва, който да търси религиозни решения за общи проблеми на мюсюлманите в  Европа, Русия и бившите съветски републики.

В изпълнение на това решение на съвета, по инициатива на Висшия съвет по религиозните въпроси към Диянета на Турция се проведе учредително събрание на Меджлиса за фетва на 10-11 май в Анкара. На този международен форум участваха представители на религиозните институции от около 20 страни. Мюсюлманското изповедание в Република България бе представена от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед.

На учредителното събрание Ведат С. Ахмед подчерта значението на Меджлиса за фетва от гледна точка на взаимодействие по отношение на някои религиозни въпроси, за да се получи единство в мисленето и впоследствие в действията на мюсюлманите в региона. Също така отбеляза необходимостта от общи семинари и конференции по въпросите на фетва в търсене на консеснсус по болни теми и популяризиране на решенията на Меджлиса, тъй като злепоставящите исляма са много активни при популяризирането на фетвите си, които същевременно са подпомагани от сензационните медии.

По време на форума се наблегна на опасността от хаотичното издаване на фетви, които злепоставят исляма, както и фетви, които са далеч от реалностите в определени страни и региони. Също така се отбеляза, че в интернет и социалните медии „се въртят” множество недостоверни фетви, които са издадени от некадърни хора.

Пред  учредителното събрание приветствено слово изнесоха председателя на Висшия съвет по религиозните въпроси на Диянета д-р Екрем Келеш, както и председателя на Диянета на Турция проф. Мехмед Гьормез, който изрази загрижеността си за правилното тълкуване на Корана и хадисното наследство на Мухаммед (с.а.с.). Освен това той  призова присъстващите за общи усилия за спиране на анархията от фетви, които водят особено младежта към крайности.

Участниците във форума приеха учредителен акт на Меджлиса по фетва, определиха основните правила за работа и избраха тричленен ръководен екип – председател проф. д-р Ахмед Яман от Турция и заместници д-р Енес Левакович от Босна и Херцеговина и Рустем Нургалиев от Руската Федерация (Татаристан).     

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.