Четвъртите игри на ислямска солидарност започват в Баку

Игрите на ислямската солидарност е многонационално събитие, организирано от Ислямската спортна федерация за солидарност.

Четвъртите игри на ислямската солидарност ще се проведат в периода 12-22 май 2017 г. в столицата на Азербайджан Баку, под мотото "Солидарността е нашата сила." Игрите обединяват ислямските държави, привличат млади хора и насърчават солидарността помежду им.

На 12 май Баку, красив град, който въплъщава ислямските традиции с модерното общество, ще посрещне света със зрелищна церемония по откриването, която разказва една всеобщаистория за мир и надежда. Баку бе награден за Игрите от Общото събрание на Ислямската спортна федерация за солидарност в Джеда през юли 2013 г. С оглед организирането и провеждането на Игрите, в сътрудничество с Ислямската спортна федерация за солидарност, беше създаден Организационен комитет, с постановление на Президента на Република Азербайджан Н.Пр. Илхам Алиев. Съгласно този указ ръководството на Организационния комитет е поверенона Първия Вицепрезидента на Република Азербайджан, Н.Пр. Г-жа Мехрибан Алиева.

Четвъртите игри на ислямската солидарност има четири основни ценности. Единство - Работете заедно като един отбор в един глас, преодолявайте границите, Мир - Поддържайте хармония и мир, чрез разбиране и оценяване на различията между хората, Уважение - Покажете уважение и отбелязвайте мултикултурализма, традициите, религиите и наследствата, Превъзходство - Стремете се към върховни постижения във всичко.

Спортисти от 54 ислямски държави по света ще представляват нациите си в продължение на повече от 10 дни в състезания в 20 различни спорта, включващи 23 дисциплини (атлетика и параатлетика, водни спортове - гмуркане, плуване, водна топка, баскетбол 3×3, футбол, художествена гимнастика, акробатика, уушу, тенис на масаидруги) в 16 спортни зали от световна класа в Баку.

На Четвъртите игри за ислямската солидарност предизвикват голям интерес и "İncə" (красота) и "Cəsur" (смелост). "İncə" и "Cəsur" са Карабахски коне, национално съкровище на Азербайджан. "İncə" олицетворява състраданиетои красотата, докато "Cəsur" олицетворява смелостта. Тези коне се смятат за много символични за игри за ислямската солидарност.

ПЪТУВАНЕ ОТ КАСПИЙСКО МОРЕ

"Пътуване от Каспийско море" е програма от събития, които се проведоха около Азербайджан до началото на Игрите на ислямската солидарност -Баку 2017. Предина Първите европейски игри в Баку през 2015 г., факлата бе запалена с огън и пренесена в страната домакин, за да донесе духа и вълнението от игрите в цялата страна. Игрите на ислямската солидарност - Баку 2017 се фокусира на елементът на водата.

Причината за тази идея е значението на водата за ислямската вяра, символизираща чистотата, изцелението и очистването. Нещо повече, водата е един от четирите класически елемента, които азербайджанците почитат преди Новруз, заедно със земята, въздуха и огъня.

На 5 април 2017 г. церемонията по откриването на „Пътуването от Каспийско море“ се проведе в Музея на каменната хроника в Баку. Президентът на Република Азербайджан Н.Пр. г-н Илхам Алиев донесе вода от Каспийско море на децата от цял ​​Азербайджан. Те отнесоха водата обратно по своите региони като част от Пътуването по Каспийско море. Тази водапредставлява спомен от Баку и ислямските игри за районите на Азербайджан.

Пътуването продължи 37 дни и премина през още 15 емблематични градове и водни региони, като обхвана над 3000 километра. Всеки регион беше домакин на Водната церемония и Вечерен фестивал на водата. Пътуването ще приключи на Олимпийския стадион в Баку. Водата, събрана от цялата тази невероятна страна, ще се завърне в Баку на 12 май и ще посрещне спортистите от Игрите на ислямската солидарност на церемонията по откриването.

Четвъртите игри на ислямската солидарност ще бъдат излъчвани в 58 страни, на четири континента, с аудитория от над 1 милиард зрители.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.