Районно мюфтийство – Смолян изнесе поредица културно-образователни програми по случай Седмицата на

Пратеника (с.а.с.)

В рамките на една седмица – от 24 до 30 април 2017 г., Районно мюфтийство –  Смолян изнесе религиозни програми в четири населени места в област Смолян – гр. Девин, с. Късак, гр. Чепеларе и гр. Рудозем. Програмите бяха посветени на Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с.), която протече под надслов: „Търсете знанието от люлката до сетния си час”. В организираните по този повод лекции, лекторите подчертаха, че обществото ще постигне напредък само тогава, когато се придържа към познанието, към което насърчава ислямската религия.

Официалното мероприятие по случай Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с.) беше на 30-ти април в Културния дом на гр. Рудозем. Всички присъстващи в препълнената зала бяха приятно изненадани от богатото съдържание на мероприятието и особено доволни бяха децата, на които беше посветена по-голямата част от програмата, която включваше поучителни скечове, изпълнение на иляхи, викторина с участието на Настрадин Ходжа, рецитиране на стихотворения и др. Официални гости бяха Заместник главния мюфтия Мурат Пингов, Районния мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, Кмета на Община Рудозем Румен Пехливанов, Зам.кмета Недко Куллевски, наместник-районния мюфтия Селви Караосманов, директора на ДУ-гр. Момчилград Ахмед Бозов, директора на Курса за хафъзи в гр. Мадан хафъз Шефкет Хаджи, студенти от Висшия ислямски институт-гр. София, ученици от ДУ-гр. Момчилград, както и имами и представители на Мюсюлмански настоятелства от област Смолян.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов в своето изказване заяви, че търсенето и жаждата за знание трябва да съпътства всеки мюсюлманин и мюсюлманка през целият им живот. А Заместник главния мюфтия Мурат Пингов акцентира върху важността на Коран курсовете, като едно средище за получаване на основни познания за ислямската религия. Той връчи и благодарствени плакети от името на Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на Мюсюлмански настоятелства гр. Рудозем и с. Чепинци за постигнати високи резултати по време на „Седмицата на сираците“-2016 г.

В рамките на Седмицата на Пратеника Мухаммед (с.а.с) стотици хора успяха да си припомнят посланието на Исляма, относно стремежът за търсене на познанието.   Присъстващите задаваха въпроси и споделиха мнения по темата, като пожелаха подобни програми да бъдат организирани по-често и да бъдат с по-голяма публичност.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.