Папа Франциск в Египет: Благотворителността е единствената приемлива форма на фанатизъм

 

На 28 април (петък) Папа Франциск пристигна в Египет за двудневна визита. Посещението му беше по покана на големия университет Ал-Азхар и на президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси. С двудевното си посещение в Кайро Папа Франциск цели да заздрави връзките си с мюсюлманските лидери и да насърчи диалога с ислямския свят. Визитата е в тежък за Коптската църква момент, тъй като само преди седмици тя бе подложена на атака от самоубийствени атентатори, в резултат на което загинаха десетки невинни.

Програмата на главата на Римокатолическата църква по време на престоя в Египет беше изключително натоварена, предават световните медии. Той успя да проведе официални срещи с президента на Египет Абдел Фатах ас-Сиси, с коптския патриарх Тавадрос Втори. Папата взе участие и в международна конференция, посветена на световния мир, в рамките на която се срещна и с имама на Ал-Азхар Шейх Ахмед Мохамед ат-Таиб.

По време на съботна литургия, отслужена на стадион в Кайро пред хиляди египтяни, духовният водач отправи призив за религиозна толерантност и странене от фанатизма, като каза, че благотворителността е единствената допустима форма на фанатизъм.

„Всяка форма на фанатизъм не произхожда от Господ и не е богоугодна.”, заяви още Папата пред насъбралата се тълпа от близо 15 000 католици и копти на стадион в Кайро в събота, 29 април.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: CNS/ PaulHaring

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.