Шест съвета за тези, които искат да направят своя намаз съвършен

 

            Главният акт на поклонение, изразяващо вярата на мюсюлманина и  неговата привързаност към Всевишния Аллах – това е петкратния намаз.

 Затова съвършенството  на намаза е лично съкровено действие, дотолкова доколкото всеки вярващ се стреми в своя намаз да бъде по-близо до Аллах, изразявайки своята вяра. В един от хадисите е казано: „От всички деяния, посредством, които моя Раб се приближава към мен, Аз преди всичко обичам задължителните предписания. Посредством допълнителните предписания моят Раб ще продължи да се приближава към Мен, докато Аз не го възлюбя. Ако Аз го възлюбя то ще стана за него слуха, с които той слуша, зрението , с което той вижда, ръката  с която тоя хваща и краката с които той ходи. Ако той ме помоли за каквото и да е Аз непременно ще го даря с това: ако тоя поиска от Мен убежище Аз непременно ще му го предоставя и нищо няма да може да ме разколебае да не извърша  това което трябва да направя”.

 От това следва, че задължителния намаз е най-желаното наше действие за Всевишния, а изпълнението на допълнителни актове на поклонение свързани с намазите ни приближават още повече към Него. За да доведем нашия намаз до съвършенство и да го направим идеален е необходимо:

 

1.    Да извършваме намаза в определеното време, като прекъснем всякаква друга дейност, а да него отлагаме за по-късно време. Според думите на Умм Фаруа, когато запитали Пратеника на Аллах (с.а.с.): „ Кое от нашите действия е най-добро?”. Той отговорил: „Намазът извършен в началото на времето му” – (Абу Дауд).

2.    Да прекъсне всички други дейности, да се концетрира единствено към намаза и да си представя, че стои пред Всевишния. Пратеника (с.а.с.) е определил искреността в намаза така: „Ихсан – това е когато се прекланяш пред Аллах, дори и да не можеш да Го видиш – Той ще те види”.

3.    Старателно да се изпълняват предписаните движения в намаза. „Който изпълнява пет задължителни намаза, извършвайки ги съгласно Корана, спазвайки установеното за тях време и знаейки, че това е истина, предписана от Аллах, той ще влезе в Рая” (Ахмед).

4.    Да извършва сюннетите в намаза. В хадис е каззано: - „ Който извърши 12 рекята сунна-намаз, за него ще бъде построен дом в Рая”.

5.    Да споменава Аллах след намаза. В хадис е казано: - „Който иска три пъти опрощение и се покайва след намаза, Аллах ще опрости всичките даже те да са толкова много, колкото е всичката пяна в морето”.

6.    Да извършва допълнителни намази. Пратеника Мохаммед (с.а.с.) е казал: - „Най-добрият от допълнителните намази е този който се изпълнява последната трета на нощта”, „На този, който извърши два рекята от този намаз, Аллах ще му прости всичките грехове независимо колко големи са”.

Източник - Islam-today


 



 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.