Предложението за „ислямски закон” в Германия и реакциите

 

В началото на април тази година Йенс Шпан – немски политик от Християндемократическата партия в Германия, призова за въвеждането на т.н. „ислямски закон”, който да регулира религиозните общности от мюсюлмани в страната и който да гарантира „прозрачността” на проповедите, които се правят в джамиите на територията на Германия. Шпан настоя още за въвеждане на езиков тест по немски за всички чуждестранни проповедници, тъй като повечето от тях не владеели езика.

В отговор на предложението в понеделник, 3 април, немското правителство излезе с отговор, че не възнамерява да въвежда подобен закон. „Подобен въпрос към момента не е предмет на обсъждане в работата на правителството”. – заяви пред журналисти говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт, предава Deutsche Welle.

Зайберт подчерта също, че свободата на вероизповеданията в Германия е приоритет за управляващата коалиция, като каза, че „това е една от основните свободи, гарантирани от нашата Конституция”.

Рупрехт Поленц пък, бивш виден член на Християндемократическата партия, определени предложението като „ексцентрична популистка идея”.

Според информацията от доклад на немската Федералната служба по миграция и бежанци от 2015 година, броят на мюсюлманите, които живеят на територията на Германия, е близо 5 млн. души. На общия фон от близо 82 млн. немско население – изповядващите ислям в Германия са почти 6% от цялото население на страната. А предвид факта, че през 2016 година в страната са приети приблизително 240 000 мюсюлмански бежанци, процентът мюсюлманско население в Германия следва да се е увеличил на около 7.6% към момента.

 

                                                        Автор: Л. Чаушева

Снимка: www.worldbulletin.net

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.