КАК ДА НАКАРАМЕ ДЕТЕТО СИ ДА ПРИВИКНЕ КЪМ НАМАЗА?

11 препоръки към родителите

 

 

ВРЕМЕ И ТЪРПЕНИЕ

На първо място нека да отбележим, че са нужни време, търпение, наблюдение и проследяване при процеса на привикване на детето към определени навици и поведения. Преди да пристъпят към възпитанието, родителите трябва да научат децата си да мислят и да бъдат изпълнителни, но също така е важно да вземат под внимание индивидуалните особености на своите деца.

 

ПОСТОЯНСТВО

Постоянството е необходимо с цел действията на родителите да бъдат съвместими помежду си. Ако единият от родителите заповядва намаза, а другият противоречи, казвайки, че „още е рано...“, това ще премахне желанието за послушание и подражание у детето. А всъщност то трябва да взема пример от цялото семейство, без изключение, по отношение на намаза и послушанието.

 

ВАЖНОСТТА НА НАМАЗА

Нека детето бъде запознато със значението на намаза в живота на мюсюлманина. Обяснявайте тези неща, като се съобразявате с възрастта и нивото му на разбиране. От една страна, му показвайте как се взема абдест, а от друга – го запознайте с духовното измерение на абдеста, като му разкажете, че това, което се върши, е заповядано от Аллах и Пратеникът (с.а.с.) е този, който ни е показал как да изпълним тази заповед.

 

ЗАЩО СЕ КЛАНЯ НАМАЗ?

Обяснявайте на децата защо се кланя намаз. Разкажете им, че вярващият човек изпълнява намаза заради обичта си към Аллах и че в съдния ден на вярващите ще им бъде даден раят, че намазът е един от стълбовете на вяратa и отличителен знак на вярващите.

ДА БЪДЕМ ПРИМЕР ЗА ДЕТЕТО

Родителите трябва да бъдат добър пример за децата си чрез своето отношение към намаза, като го изпълняват навреме. Децата до 7-годишна възраст наблюдават и имитират близките си. Без съмнение, ако всеки ден тази молитва се извършва пред детето, то ще приеме и запомни това действие като нещо естествено, няма да му изглежда странно.

 

ОБИЧИ СЪСТРАДАНИЕ

Силната връзка между родителите, на които ще подражава подрастващото дете, ще улесни процеса на привикване към намаза. Прегръщайте и целувайте децата си, показвайте им любовта си, вземайте участие в игрите им. Така те ще ви обичат повече и ще ви приемат като пример за подражание.

  

ИЗБИРАНЕ НА ПРИЯТЕЛИ, КОИТО КЛАНЯТ НАМАЗ

Важно е хората, с които общува детето, също да кланят намаз. Както се казва в хадиса: „Човек се влияе от вярата на другаря си. Тогава всеки един от вас да внимава с кого ще си дружи“.

Средата на детето може да се формира чрез посещенията му на Коран-курсовете, чрез срещите с децата на вашите приятели или посредством образователните мероприятия, които дават религиозни знания на децата.

 

НАСЪРЧАВАНЕ И ОДОБРЕНИЕ

Родителите трябва да се придържат към методите на насърчаване, одобрение и насочване. Има много начини за насърчаване. Например можете да похвалите детето за някоя добре свършена задача или да го зарадвате с малки подаръци, когато изпълнява намаза редовно.

 

БАЙРАМ НАМАЗ И ПЕТЪЧЕН НАМАЗ

Трябва добре да се оползотворява времето на двата байрама и петъчните дни. В тези дни трябва да се посещават джамиите заедно с децата и открито да се показва уважението към празника. За да не се отегчи детето, бихте могли да ходите в различни джамии, в които имамът не удължава хутбето. Така децата могат да придобият навик да посещават джамиите.

 

ДА СЕ ОТПРАВЯТ МНОГО МОЛИТВИ

Родителите трябва да отправят много молитви за децата си. Както се знае, Аллах приема молитвата, отправена от родителите. Расулюллах (с.а.с.) е казал така: „Без съмнение три молитви не се връщат: молитвата на потиснатите, молитвата на госта и молитвата на бащата“. Молитвата е дар, даден на родителите от Всевишния, който дар те трябва да ценят много. Всевишният е дал пример за такава молитва в Свещения Коран: „..и които казват: Господарю наш, дари ни със съпруги и потомци –радост за очите ни! И ни стори водители на богобоязливите!“ (ел-Фуркан, 25: 74)

 

НЕЩА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВНИМАВА

Когато очакваме от детето да изпълнява нещо, което му е казано, е добре да се съблюдават няколко условия:

  – Когато детето е заето с нещо, което обича да върши, не бива да му се нарежда друго;

  – Да направим така, че това, което искаме от детето, да бъде лесно за разбиране и изпълнение;

  – Не трябва да му се дават няколко задачи едновременно;

  – Да се наблюдава детето при изпълнението на поставената задача и да се провери дали е изпълнена навреме;

  – Да се използват насърчаващи изрази, които ще ентусиазират детето.

 

 

 

 

 

 статия от "списание мюсюлмани"                                                               

 Photo:http://68.media.tumblr.com/tumblr_lprwaoTdtU1qkwmgko1_400.png

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.