Нови изследвания разкриват връзката между намаза и физиотерапията    

 

Редовното изпълнение на движенията на намаза помага да бъдат намалени болките в долната част на гърба. За това са съобщили изследователи от Университета в Бингемтон щата Ню-Йорк.

„Тези движения могат да се разглеждат като движения от физиотерапията за лечението на болки в кръста” – казва професор Мохаммад Хасавнех, завеждащ катедра по системна и промишлена ергономия. Той е и автор на научната статия „Ергономически изследвания на движението на тялото по време на  молитва с помощта на цифровото моделиране”.

Изследването на учения посветено на движението на човек при извършване на петкратната молитва е било публикувано в последния брой на „Международно списание за промишлена и системна инженерия”.

„Изследванията показват, че между молитвата и поддържането на физически здрав начин на живот съществува пряка връзка” – обяснил Хасавнех. Молитвата е способна да понижи състоянието на стрес и тревожност, освен това има изследвания, които показват че  ритуала на молитвата може да бъде ефективен при клинично лечение на функционало-скелетно-мускулни разстройства” – допълнил автора./Ислам.ру/

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.