Проектозаконът за забрана на езана в Израел и Източен Йерусалим: Реакциите

 

 

На 8 март (сряда) израелският парламент прие на първо четене проектозакона за забрана да се чете езан по микрофони и високоговорители в Израел и Източен Йерусалим. Той беше приет в Кнесета с 55:48 гласа.

Първата ограничителна мярка, която предвижда проектозаконът, е да бъде забранено четенето на езан по високоговорители в диапазона от 23:00 часа до 7:00 часа, което задължително обхваща сутрешната молитва. Следващата мярка е да бъде забранено четенето на езан въобще.

Защитниците на забраната смятат, че това ще повиши качеството на живот на гражданите, живеещи в близост до джамии, докато опозицията, в лицето на арабските парламентаристи, намира проектозакона за „расистки” и забраната – за „посегателство върху свободата на религията” на мюсюлманското малцинство в Израел. Арабският законодател Еймен Одех си позволи да даде изблик на емоциите си след гласуването в Кнесета, като взе копие на проектозакона и го скъса демонстративно.

Ципи Ливни, израелски политик и бивш министър на външните работи на Израел, смята, че този проектозакон само ще доведе до „разпространение на омраза и създаване на напрежение” между хората в региона.

Резултатите от гласуването бяха посрещнати с остра критика и от обикновените хора, представители на различни религиозни общности в Израел – юдеи, християни и мюсюлмани.

Проектозаконът минава за следващо обсъждане. Очаква се дълъг и бавен да е процесът, преди окончателното гласуване на проектозакона, което ще го превърне в действащ закон.

През февруари тази година на посещение в България беше Мохамед Барака – палестински политик и гражданин на Израел с 16-годишен парламентарен опит в израелския Кнесет. В рамките на среща с български журналисти в София на тема "Правата на палестинците в Израел" Барака представи изключително голям обем от информация, свързана именно с множеството проблеми и ограничения, както и непрекъснатия страх, в който живеят арабите на територията на собствената си родина.

Към днешна дата 1.5 млн. са палестинците на територията на държавата Израел. А в окупираните територии палестинското население наброява 4 млн. души.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: AFP/Getty

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.