Хага отхвърли иска на Босна и Херцеговина за преразглеждане делото за геноцида в Сребреница

 

 Повторно разглеждане решението на Международния съд в Хага от 2007 година по делото за убийствата на повече от 8000 босненски мюсюлмани в Сребреница няма да има. Това реши съдът, след като на 23 февруари тази година Босна и Херцеговина внесе иск за преразглеждане делото срещу Сърбия по обвинение в геноцид. Жалбата беше свързана с онази част от решението на Международния съд от 2007 година, която снема отговорността на Сърбия за масовите убийства.

Инициативата за внасянето на жалбата до съда в Хага беше на Бакир Изетбегович - председател на тройния президиум на Босна и Херцеговина.

Отказът за преразглеждане на делото беше посрещнат остро от босненците. След така развилите си събития сред тях естествено започнаха да се появяват коментари и дори очаквания членът на колективното босненско председателство Бакир Изетбегович да подаде оставка.

В изявление пред журналисти, излъчено по Al Jazeera Balkans, Изетбегович-младши официално заяви: „Оставка няма да подам, защото мисля, че правя онова, за което ме е избрал моят народ.”

 

Възпоменателна плоча в Мемориален център - Сребреница

Според съда Сакиб Софтич, представителят на Босна и Херцеговина в Хага, няма юридическа легитимност за представителството. Другият мотив за отказа е, че искът е бил внесен, преди да има договореност на всички страни в държавата – ищец. По този повод Международният съд изиска от Изетбегович да изясни легитимността на Сакиб Софтич, както и да се представи общата позиция на Председателството в Сараево по отношение на повторния иск.

                                                                  Снимки и текст: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.