Терорът няма религия и родина

 

„Терорът няма религия и родина” това е една от най-важните сентенции на международна конференция, проведе на 11-12 март в Кайро, Египет.

На нея участва председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед. На конференцията, организирана от Висшия съвет по ислямските дела към Министерството на вакъфите в Египет, по покана на министъра проф. Мухаммед Мухтар Джума участваха около 100 мюсюлмански лидери, изследователи и представители на държавни институции от 40 страни.

 

В Египет конференции от този род се провеждат ежегодно и тази е двадесет и седмата поред. Всяка година темата е различна и актуална.

Тазгодишният форум протече под заглавието „Ролята на лидерите и властимащите за разпространяване на мира и противопоставяне на терора и предизвикателствата”.

 

Освен религиозните водачи от различни мюсюлмански страни доклади изнесоха и представители на египетския парламент, представители на държавни институции от Казахстан, Мавритания, Русия, както и на Европейския съвет и Европейската комисия и други.

Основната идея на конференцията е, че ислямът е религия на мира и не трябва да се спекулира повече с различни словосъчетания обединяващи исляма и терора. Освен това терорът не може да бъде спрян и победен единствено с усърдието на религиозните лидери, затова много активно трябва да се включат в този процес хората, които вземат решенията, приемат законите и ги прилагат.     

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.