Молитвата в училище – „провокация към другите“ или свобода на религията?

 

Преди дни в социалните мрежи беше разпространена снимка на текст от писмо, изпратено от училищната администрация на немско училище до персонала в него. Писмото е от средата на месец февруари, 2017 година. То е свързано със зачестяващите през последните седмици случаи ученици мюсюлмани в гимназията в град Вупертал да биват засичани да извършват молитвата си в училище „провокативно“ за съучениците си – като използват молитвени килимчета и извършват ритуално измиване в тоалетните на сградата. Администрацията напомня в писмото си, че това „не е позволено“ и насърчава персонала да „напомня приятелски“ на учениците за забраната, а при необходимост – да записва имената на престъпващите я и да ги докладва в администрацията.

Писмото срещна остра критика, след като беше публикувано в социалните мрежи миналата седмица. По този повод властите на Вупертал направиха изявление, в което, цитирано от вестник „Билд“ – „Текстът е неуместен и училищната администрация просто е искала да обсъди със засегнатите ученици алтернатива, която да позволи извършването на молитвата им.“

Говорителят на местния общински съвет съобщи, че „Забраната за извършване на молитвата по „провокативен начин“ цели да спомогне за мирното съжителстване и да осигури мир в училище“.

Казусът не е прецедент на територията на Германия. През 2009 година 16-годишен ученик мюсюлманин в берлинско училище получи забрана да отслужва молитвата си училище. Той обаче реши да съди образователната институция и спечели делото. Мюсюлманският ученик получи правото да се моли по време на междучасията, както и осигурена специална стая за извършване на обедната молитва. Според тогавашния председател на съда Уве Вегенер "Основното конституционно право на свобода на вероизповеданията се отнася и за мюсюлманите… Освен това молитвите на ученика по никакъв начин не нарушават принципа на неутралитет на училищата“.

Поради многочислената мюсюлманска общност в Германия по всяка вероятност подобни случаи ще продължават да занимават немските съдилища и в бъдеще.

 

Снимка: DPA

  Автор: Л. Чаушева


 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.