Стотици се включиха в мирно шествие "Без нацисти по улиците ни"

 

На 12 февруари (неделя) от 14:00 часа в столицата се проведе тазгодишната контрадемонстрация на Луковмарш. В мирното шествие се включиха стотици хора от София и страната. Демонстрациятасрещу провеждането на Луковмарш премина под надслов "Без нацисти по улиците ни".Тя тръгна от пилоните до НДК - мястото, където обикновено се събират и демонстрантите на Луковмарш всяка година. Премина по булевард "Витоша", покрай Съдебната палата и Президентството и спря пред Народното събрание.  

Организаторите и участниците в неделната мирна демонстрация се обявяват срещу всякакви расистки, фашистки, ксенофобски и други идеологии на омразата. Те настояват Столична община да забрани Луковмарш, тъй като той открито проповядва именно крайнодесни и ксенофобски настроения. В официалната си позиция, която разпространиха до медиите, организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни" заявяват, че „срещу все по-осезаемата ксенофобска и расистка реторика, срещу демонстрациите на омраза в публичното пространство и срещу безнаказаните физически нападения от страна на крайнодесни привърженици трябва да бъдат взети по-категорични и ефикасни мерки".  

През 2016 година шествието Луковмарш и контрашествието „Без нацисти по улиците ни“ в София се проведоха в един и същи ден. Тази година от мерки за сигурност антидемонстрацита беше насрочена за седмица преди Луковмарш.  

Тазгодишното възпоменателно шествие в памет на ген. Христо Луков е обявено за 18 февруари 2017 година от 17:30 часа при пилоните до НДК. 

 

снимка: Днес+

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.