Повече от 150 джамии във Великобритания отвориха вратите си за немюсюлмани в рамките на инициативата #VisitMyMosque

 

 

 

Вчерашният неделен ден беше различен и специален за много мюсюлмани и мюсюлмански настоятелства към джамии във Великобритания и не по-малко за заинтересованите от исляма британци от различни вероизповедания.

5 февруари беше Ден на отворените врати в повече от 150 джамии на територията на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Инициативата#VisitMyMosque(в превод „Посети джамията ми“) се провежда с подкрепата на Британския мюсюлмански съвет за трета поредна година. Идеята е да бъдат насърчени мюсюлманските настоятелства на територията на Обединеното кралство да отворят вратите на джамиите си за хора от различни вероизповедания, в приятелска атмосфера, на чай с бисквити, да бъдат запознати британците – атеисти или друговерци, със същността на исляма или с всичко онова, което ги интересува. Гостите биват насърчавани да питат всичко за мюсюлманите или за ислямската религия като цяло. Те се запознават и с местните джамийски проекти и инициативи, които са насочени не само към мюсюлмани, а към всички  – хранителни банки за бездомни, кампании за почистване на квартали, дарителски акции и т.н.

#VisitMyMosque, която е една своеобразна платформа за междурелигиозен диалог, е реализирана за пръв път през февруари 2015 година, когато в нея се включват общо 20 джамии. По информация от сайта на инициативата през изминалата 2016 година са се включили 80 мюсюлмански храма. Тази година броят на джамиите ще е почти двойно по-голям по миналогодишния – повече от 150.

 


Харун Хан, генерален секретар на Британския мюсюлмански съвет, с чиято подкрепа се осъществява ежегодно Денят на отворените врати в британски джамии, казва пред
TheGuardian: „Тази неделя, на 5 февруари, британската аудитория, мюсюлмани и немюсюлмани имат възможността да се съберат и да подновят приятелските връзки… През изминалите години бяхме свидетели на това как британци се включваха в инициативата, някои бяха пропътували десетки мили, за да стигнат до най-близката им джамия. И добавя: А ентусиазмът сред джамиите, които канят съседите си, за да споделят преживяването, расте с всяка изминала година. Тази е третата година и се надяваме денят на #VisitMyMosque да се превърне в една прекрасна традиция през предстоящите години.

До неделя всеки желаещ да се възползва от гостоприемството на мюсюлманите в Обединеното кралство можеше да потърси най-близката му джамия на сайта на инициативата и да я посети в рамките на почивния ден.

Тази година организаторите на инициативата бяха подготвили и видео, което да популяризира #VisitMyMosque. Може да изгледате рекламния клип тук.

 

 

 

По информация на британската Служба за национална статистикаfficeforNationalStatistics) в Англия живеят повече от 3 млн. мюсюлмани. В някои части на Лондон мюсюлманите са половината от населението и се очаква до десет години да се превърнат в мнозинство.

 

 

 


От 2011 година в Обединеното кралство функционира сдружение, наречено „
ОБЕДИНЕНИЕ НА МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ В UK”, което по своята същност е гражданска организация на мюсюлманите от Република България, които живеят или пребивават в Обединеното Кралство. Сдружението изпълнява функциите на представителство на Главно мюфтийство на мюсюлманите от България в Обединеното Кралство и е със седалище в Лондон. Специално за Grandmufti.bgучредителят и председател вече втори мандат на Обединението на мюсюлманите от България в Обединеното кралство Севгин Карани сподели, че мюсюлманите от България, които в момента живеят на територията на Лондон, вероятно достигат 10 000 човека. Те са предимно от Северна България – Силистра, Разград, Русе. Практикуващите мюсюлмани сред тях са не повече от 100.

Севгин Карани живее в Англия от 8 години. За Grandmufti.bg сподели, че  ежедневието си няма близък контакт с немюсюлмани, но все пак е свидетел на все по-задълбочаващата се ислямофобия през последните години. Дава пример с негов колега на работното място от Румъния, който слагал знак на равенство между мюсюлманин и терорист. С времето мюсюлманинът от България успял да наутрализира тази представа единствено чрез обяснение и чрез поведението си.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.