Първият ден на февруари - Световен ден на хиджаба

Световният ден на хиджаба е сравнително отскоро, но непрекъснато увеличава своята популярност в целия свят. През 2015 година инициативата е била подкрепена от 10 млн. участнички от общо 116 страни по света.

Идеята за провеждането на Ден на хиджаба се родила у мюсюлманката Назми Кхан през 2013 година. Тя е родена в Бангладеш, но още като ученичка имигрира в Америка. Съучениците й непрекъснато се присмивали на хиджаба й, като използвали всякакви обидни думи. След като Назма постъпила в университет в Ню Йорк, положението не се променило особено. Тогава тя решила и направила първата стъпка – да разкаже на целия свят какво представлява хиджабът. Кхан създала сайт, където да бъдат показвани не само уникалните форми на хиджаба, но и посетителите да споделят своето мнение за ислямското облекло, а мюсюлманки, сблъскали се с някаква проява на дискриминация заради хиджаба си, да могат да получат морална подкрепа.

„Получавайки голям брой съобщения от сестри от целия свят, аз поисках тяхната помощ. Така се роди идеята за Световен ден на хиджаба. Ако мога да призова и други жени да придобият нашия външен вид само за един ден, всичко би се променило.” – споделя Кхан.

Мащабната акция била организирана с помощта на социалните мрежи и само през първата година на техния зов откликнали жени от повече от 67 страни по света.

Организаторките на акцията с удивление установили, че реакцията на обществото през първия Ден на хиджаба била много положителна. Жени на различна възраст, с различна националност и социален статус в този ден  облекли мюсюлманско облекло.

„Мисля, че единственият начин да се сложи край на всякакво неразбиране е женската половина от населението по света да сложи хиджаб само за един ден, да го почувства върху себе си.” – споделя Назма. Нейната първоначална цел била през втората година на инициативата да привлече към акцията 1 млн. привърженички на идеята от целия свят. Реалността обаче далеч надхвърлила очакванията на Кхан. За първите три години в акцията вече са се включили общо 19 милиона жени.

„Надяваме се, че в рамките на тази световна инициатива ще запознаем обществото с ислямските ценности, като разпространяваме идеята за религиозна толерантност и укрепване на връзката между представителите на различните вероизповедания.” – споделят онганизаторките на Световния ден на хиджаба на своята страница във Фейсбук.

 

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.