Шестима станаха жертви на терористичен акт срещу ислямски център в Канада

 

Терористична атака срещу мюсюлмани, както определи нападението канадският министър-председател Джъстин Трюдо, беше извършена срещу Ислямския културен център на Квебек в канадския град в неделя вечерта. Шестима са убити и осем други са  простреляни, съобщи канадската полиция. Стрелбата е открита от нападател около 20 часа местно време, по време на нощната молитва в мюсюлманския храм.

„Ние осъждаме тази терористична атака срещу мюсюлмани в един център за молитва и убежище… Канадските мюсюлмани са важна част от същността на нашата нация и тези безчувствени действия нямат място в нашето общество, град и страна.“ , заяви в свое изявление пред медиите Трюдо вчера. Той поднесе своите съболезнования към близките на загиналите, към пострадалите и техните семейства чрез социалните мрежи.

Говорител на канадската полиция съобщи, че след нападението вече има двама задържани, заподозрени за стрелбата, но подозират, че има и други съучастници.

На сайта на Ислямския културен център на Квебек вчера беше публикувано изявление от името на главния имам на джамията имам Саид Фида Бухари по повод на терористичния акт.

„Ислямският културен център на Квебек е дълбоко оскърбен от ужасяващата терористична атака срещу CentreCulturelIslamiquedeQuebec, която отне живота на шестима и засегна още редица други. Поднасяме съболезнованията си към близките на онези, които загубихме, и се молим за бързото възстановяване на всички пострадали. Нападението срещу светиня, която е убежище на невинни хора, включително и на деца, ни разтърси дълбоко. Нападението е в разрез с основните ценности, които носим като канадски граждани. Настояваме властите да се погрижат за това извършителите на този акт да бъдат наказани и сме напълно убедени в  компетентността на институциите. Също така призоваваме мюсюлманската общност да запази спокойствие и да бъде обединена и да знае, че хората в Канада са солидарни с нас. Вярваме, че благородните хора ще станат и ще работят заедно в този труден момент. “ – пише в изявлението си имам Саид Фида Бухари от името на целия ислямски център CentreCulturelIslamiquedeQuebec.

 

Над текста работи:  Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.