ПОЗВОЛЕНО ЛИ Е ЖЕНА ДА СПОДЕЛЯ

СНИМKАТА СИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ?

 

Най-напред трябва да се знае, че в исляма повелята за покриването (тесеттур) на тялото и опазването на целомъдрието и интимността от чуждите погледи (махремийет) не е специфична единствено за жената. Това е много погрешно виждане. Аллах Теаля в Свещения Коран повелява: „[О, Пратенико!] Кажи на вярващите мъже да свеждат погледите си и да пазят целомъдрието си! За тях това е най-чистото. Сведущ е Аллах за техните дела. И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях…“ (ен-Нур, 24: 30–31).

Споделянето на лична снимка в социалните мрежи е действие, което е противоположно на основната мъдрост от покриването, тоест „опазването на целомъдрието и интимността“. Така че, колкото и да са облечени според правилата един мъж или една жена, то с красотата на лицето и облеклото много лесно могат да привлекат вниманието на другия пол. Освен това, като се има предвид, че обикновено хората споделят най-красивите си и атрактивни снимки, тогава още повече може да се привлече вниманието на чуждите мъже и жени.  

Споделянето на лична снимка в социалните мрежи в известен смисъл означава „човек да покаже себе си на хората“ и с това дава възможност на чуждите хора да отворят снимките и да ги погледнат, когато пожелаят, което се смята за непристойно поведение за един мюсюлманин или мюсюлманка.  

И все пак Аллах Теаля знае най-добре!

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.