„Memento mori“ –

„Помни, че си смъртен!“

 

„Memento mori“ – „Помни, че си смъртен!“ Така се обръщали монасите един към друг преди много, много години. Читателю, щом четеш тази статия, това значи, че поне малко си любопитен. А какво ще кажеш за още една крачка напред...? Каня те на размисъл. Размисъл за какво? За каквото ти решиш. Сетих се за „мементо мори“ и почнах да пиша, да пиша на теб (нали знаеш, човек обича да споделя). Чувала съм, че всеки, ама абсолютно всеки нов ден носи безброй добри възможности за теб, за мен, за тях... за нас.

В знаменията на сура Аср от Свещения Коран четем: „Кълна се в следобеда, човекът е в загуба, освен онези, които вярват и вършат праведни дела, и взаимно се наставляват  за истината, и взаимно се наставляват за търпението“.  

Преди години заедно с класа бяхме на семинар. От целия престой там помня само това, което ни разказа един от преподавателите ни по време на последния ни урок заедно. Целият клас мълчеше, слушахме учителя, който ни четеше сура Аср, след което каза: „По време на житейския ви път, дори да нямате никакви учители до вас, дори да не знаете нищо друго от Корана, освен сура Аср, обаче ако се вслуша те по-дълбоко в това послание, никога не ще останете без път и посока в живота. Помнете сура Аср!“ Това бяха по следните му думи. Знам какво си мислиш. Рядкост са такива събития и личности в живота на човека.

И още нещо, не забравяй, скъпи читателю, миговете, които преобръщат живота на човека, са много кратки. А в тези мигове животът иска от нас да вземем решение. И както се изразява писателят Джон Гордън: „Понякога всичко зависи от едно единствено решение!“ От това наше решение, читателю, ще зависи дали животът ни ще бъде добър, или не. Желая ти щастлив живот и остани със здраве!

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.