ПРИСТЪПВАЙТЕ KЪМ ОНОВА, В KОЕТО СТЕ УБЕДЕНИ И СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ СЪМНИТЕЛНОТО

От Ебу Мухаммед Хасан ибн Али ибн Ебу Талиб, внук на Пратеника на Аллах (с.а.с.), е предадено, че той е казал: „От Пратеника на Аллах (с.а.с.) запомних следното: „Остави това, което те съмнява, и [се насочи] към онова, което не те съмнява“. (Тирмизи)

Общо значение на хадиса: Това е хадис с многозначни слова и е от красноречивите пророчески мъдрости. С малкия брой на думите си той е положил един велик принцип в наша- та ислямска религия. И този принцип е изоставянето на съмнителното и придържането към онова, за което сме сигурни, че е хелял. Затова Ибн Хаджер ел-Хейтеми в края на тълкуването си на този хадис е казал: „Този хадис е един велик принцип от принципите на религията и основа в благочестието, което е орбитата на имащите страх от Аллах. Този хадис из- бавя от мрака на съмненията и догадките, които пречат на светлината на истинното знание“.

Пояснение на някои думи от хади- са: „Остави това, което те съмнява“ – остави това, в което се съмняваш да- ли е хелял или харам. Повелята тук е за препоръчване (недб). „…[и се насочи] към онова, което не те съмнява“ – към онова, за което си убеден, че е хелял.

Несъмнено оставянето на съмненията в в религиозните предписания и придържането към хеляла (позволеното) във всичко това води мюсюлманина до благочестие. То е много полезно за прекъсването на нашепвани- ята на сатаната, ползата му е огромна както за земния живот, така и за зад- гробния.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.