Антимюсюлманските престъпления от омраза бяха обект на обсъждане на работна среща в полската столица

 

На 5-6 декември тази година се проведе консултативна работна среща на Бюрото за демократични институции и права на човека /БДИПЧ/ на ОССЕ с гражданското общество и НПО от региона на организацията, които работят по антимюсюлманските престъпления от омраза и нетолерантността. Темата на срещата беше „Добри практики и поуки в мониторинга, регистрирането и докладването на антимюсюлманските престъпления от омраза“

Семинарът събра гражданските организации с опит, които в момента провеждат мониторинг и докладване на антимюсюлмански престъпленията от омраза и инциденти, и други, които са с по-малък опит или нямат достатъчно такъв. Представител на Мюсюлманското изповедание в България на срещата беше Хайри Емин от отдела за външни отношения на главно мюфтийство. Той представи дейността на изповеданието в тази област. Участниците в работната среща представиха своята дейност и предизвикателствата, които срещат в събирането и докладването на случаите. А броят на държавите-участници в организацията, които предават официалните доклади за анти-мюсюлманските престъпления от омраза е все още много малък.

На срещата в Полша присъстваха и няколко регионални инициативи, които наблюдават, събират и докладват случаи на ислямофобия. БДИЧП събира и публикува информация за участващите държави, междуправителствени агенции и гражданското общество от 2006 година насам. Общият анализ на отчитането показва, че все още има практика на недокладване на деянията в областта на антимюсюлманските престъпления от омраза, като причините са това са много различни.

Няколко решения на Съвета на министрите като Атинското (СM декември 9/9), подчертават значението на правителствените отговори на престъпленията от омраза. БДИПЧ е натоварено с развитието на капацитета на гражданското общество за постигане на успехи в мониторинга и докладване на мотивираните от омраза инциденти и за подпомагане на жертвите на престъпления от омраза (СM Декл 13/06, Брюксел), както и за насърчаване на най-добрите практики и разпространението им (MC декември 4/03, Маастрихт). 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.