Излезе от печат второто преработено издание на “Сине – Еййюхел велед!”

 

Книгата е една от най-популярните творби на средновековния мислител, теолог, философ и мутесаввъф /мистик/ – Ебу Хамиз Мухаммед ел-Газали, наречен още „Худжут-ул-ислям“.

Ел-Газали е един от най-видните мюсюлмански учени, роден в близост до гр. Тус (днешен Иран). Живее от 450/1058 до 505/1111 г. Той е още малък, когато баща му умира и заедно с брат си – известния суфи Ахмед ел-Газали (п. 520/1126) и няколкото сестри остават сираци. Но преди да умре баща му, поверява на свой близък приятел грижата за децата си. Затова този дълбоко религиозен и благонравен човек няколко години се грижи за тяхното обучение и възпитание.

 

Това негово произведение е резултат на отколешния стремеж на човека към практичност в използване на научените знания. Човек се стреми към някакво кратко, синтезирано послание, което да бъде постоянно пред очите му и никога да не го забравя.

Наставленията са представени в един превъзходен и последователен логичен ред, постепенно проникват в съзнанието на четящия. Предадени са като основни неразривно свързани един с друг фундаменти.

В основата им е упованието в Аллах, което е неразделно свързано с процеса на пречистване и извисяване пред Него, към което се стреми всеки желаещ да достигне високите нива на дженнета (рая).

 

Първото издание на книгата беше издадено през 2004 година.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.