Кервансараите от Селджукския период

В днешната ни програма искаме да ви запознаем с кервансараите, които са изиграли много важна роля за сигурността по Пътя на коприната и за развитието на търговските отношения между изтока и запада.

Кервансараите са монументални сгради които са се строели в периода на Великата Селджукска Империя по протежение на главните търговски пътища и са осигурявали приют и закрила за търговците и пътуващите кервани.

Кервансараите са се строели на разстояние от около 40 километра-средното разстояние което може да измине една натоварена камила от керван от изгрев до залез слънце.

Кервансараите са били строени от султаните или от държавни служители намиращи се на важни постове, посредством създвани фондации, вакъфи, които са осигурявали приходите за покриването на всички нужди на пътниците отсядащи в тях.

В Кервансараите са се намирали ветеринари, готвачи, имами и други нужни за пътниците служители.

В Кервансараите се е влизало през големи монументални порти които са впечатлявали с красотата си. Тези кервансараи са напомняли малки крепости тъй като са били обградени с високи каменни стени за защита от нападенията на разбойници. В квардратния двор се е намирала двуетажна сграда. Животните от керваните са се настанявали в оборите в долния етаж, а товарите са се събирали и поставяли в специални охранявани помещения.

Пътниците и търговците са се настанявали в помещенията на горния етаж. Там са се намирали и столовата и банята. Всеки пътник е имал провота на тридневен безплатен престой без да се обръща внимание на религията, расата и етноса.

В периода на Анадолската Селджукска държава в Анадола са били построени много кервансараи. Първоначално те са се строели от владетелите и са се наричали Султанхан но след време кервансараи са започнали д астроят и заможните държавници. На 15 километър на пътя от Аксарай за Невшехир се намира един кервансарай от този период-Азъкарахан. СТроежът започва по заповед на султан Аляддин Кейкубат и приключва през 1239 година. Кервансараят в който се влиза през висока монументална порта напомня крепост.

Името му произхожда от названието което се е давало на писарите преписващи книгите преди навлизането на печатната машина. Устата на тези писари винаги е била в чернило полепващо от ръцете им.

С течение на времето Кервансараите са били заменени от хановете откриващи се в градовете. След великите географски открития когато е открит нов път за Индия, значението на Пътя на коприната започва да намалява.

Днес кервансараите е хановете са изместени от хотелите и мотелите а чаршиите от търговските центрове.

Но кервансараите от периода на Селджукската държава са признак за високот ниво на културата през този период.

 

 

Източник: TRT

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.