1000-годишен ръкописен Коран представен на изложба във Вашингтон

Голяма изложба на древни ръкописи на Корана се провежда във Вашингтон, като някои от показаните екземпляри са почти на 1000 години. Изложбата „Изкуството на Корана” се провежда в един от музейте на Смитсоновия институт. 60-те ръкописа, представени на нея са създадени в най-различни места на света и представляват широка гама отстилове и формати.

Първата част на експозицията е посветена на основни аспекти от текстове на Корана, например, споменаване на предишните пророци и приемствеността на писанията на всички монотеистични религии.

Втората част на изложбата показва многовековните художетвени традиции на писане на Корана. Тук  може да се видят и най-старите ръкописни фрагменти от Корана, създадени в първите сто години след смъртта на  Пророка Мохаммед (с.а.с.). Например  два листа написани на пергамент, които са направени в Близкия Изток  преди 725 година.

„Някои екземпляри са направо впечатляващи: дали по своите размери, дали като миниатюри, качество на хартията, калиграфията и мастилата” разказва кураторът на музея Массумех Фархад.

Директорът на музея Джулияна Раби подчертала, че изложбата ще позволи да оформи представа зе това как са изглеждали най-хубавите образци на ислямската калиграфия, миниатюри и подвързаческо изкуство.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.