Проект „Умни джамии” представиха в Дубай

„Много се гордеем с нашите нови умни” решения за джамиите.” – казва представителят на компанията за Близкия изток Питър Коста.

На ежегодната изложба на информационните технологии GITEX в Дубай компанията Honeywell представи проект за „умна джамия”.

Системата представлява решение за управлението на климата вътре в джамията с помощта на получените данни за местоположението на джамията и  датата. Използвайки получените данни системата ще е в състояние да изчисли времето на настъпване на намаз и да понижи температурата в джамията, преди пристигането на хората.

Тази технология от шест месеца е действаща в джамията Ал-Тауба в Шарджа. Резултатите са показали 37% икономия на изразходваната електроенергия в джамията.

„Джамията – това е едно голямо открито пространство, за което е необходима много енергия - особено за охлаждането му, когато джамията е препълнена с хора за молитва. След свършване на молитвата и излизане на хората от джамията системата за охлаждане автоматически се изключва.” – казва още представителят на компанията за Близкия изток Питър Коста.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.