Регионално състезание по основни познания за исляма се проведе в Пловдив

Пловдивската Джумая джамия днес, на 25 август, беше домакин на Регионалното състезание по основни познания за исляма. Традиционно, всяка година след приключването на летните коран-курсове се организира и регионалното състезание за учениците, които са постигнали най-добри успехи по време на обучението. Тази година в надпреварата за знания се включиха около петдесет деца от летните коран-курсове.

Журито включваше няколко членове - имама на Джумая джамия Нешат Ташкан, имама на Имарет джамия Камил Демир и имама на село Брани поле Дурсун Кадир. 

Състезанието протече в три отделни кръга. Първият кръг включваше въпроси относно живота и битието на пейгамбера Мухаммед (с.а.с.), вторият кръг - практически въпроси по ибадет, а третия кръг беше насочен към наизустяване на малките сури. По време на отделните кръгове учениците имаха и възможност за изява, като се включиха с  четене на сури и изпълнение на иляхита, а също така имаше и викторина с награди.  Първенци на състезанието станаха учениците от град Асеновград. На второ място се класираха учениците от село Искра с преподавател Максим Атанасов, а на трето място учениците от летния коран-курс в село Стоево с преподавател Разван Реджеб. 

Районният мюфтия на Пловдив Танер Вели заяви, че с присъствието и уважението към това състезание всички деца са печеливши. 

„По време на лятната си ваканция вие отделихте време за изучаване на религията и така спечелихте благоволението на Аллах. Именно за това искам да ви поздравя и ви пожелавам винаги да бъдете активни и ученолюбиви.”, каза още районният мюфтия. След състезанието всички участници бяха наградени, като подаръкът на всяко дете включваше чанта, стенен детски часовник, топка, хавлия, играчки и лакомства.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.