Приветствие на Главния мюфтия по случай рамазан байрам

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

 Разделяме се с месец Рамазан, след като се насладихме на благодатта и рахмета на Аллах Теаля. Раздялата с приятните мигове е трудна, но ние се разделяме с Рамазан с надежда да се срещнем отново.  Един месец Рамазан   не е достатъчен  за да се наситим на прелестите му, но пък мюсюлманите се зареждат с позитивна енергия, която ще поддържа духа им цяла година.

 Днес всеки от нас застава пред Аллах и представя спечеленото през Рамазан, като очаква ибадета му да бъде приет, греховете му опростени и сърцето му пречистено. Днес сме щастливи, че празнуваме и се надяваме да бъдем щастливи в съдния ден и да празнуваме влизането в дженнета, както днес празнуваме Байрам.

Днес е Байрам за всички, независимо кой колко е направил през Рамазан, но всеки иска да е спечелил повече. Това е репетиция за съдния ден, защото ако след Байрам имаме възможност да наваксаме пропуснатото, то след присъдата на Аллах, такава възможност няма. Байрам е за заможни и социално слаби. Нека да направим така, че всеки да се почувства щастлив. Това е възможно, ако не се задоволим само с даване на фитре, а бъдем по-щедри и подпомогнем социално слабите.

Всъщност дали свърши Рамазан?  Според един мислител намаза започва, когато излезем от джамията, хадж започва, когато се върнем от Мекка и Рамазан започва, когато свърши Байрам. След Байрам можем да ядем и да пием, но само позволени от Шериата храни и напитки; можем да говорим, но само за добро; можем да слушаме само положителни изрази и пр.  Казано с други думи, говеенето от лоши думи, лоши помисли и от харам продължава през цялата година. Всичко това ни напомня, че Аллах е Вечен и всезнаещ. От Него искаме и на Него разчитаме.

 Видео:

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.