Изявление на Главния мюфтия по случай нощта Кадр

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

   Нощта Кадр  е една от нощите на последната част на Рамазан- нощите, в които се намираме. Това е повода мюсюлманите да се устремят към джамиите и да се отдадат на ибадет. Това е нощта Кадр –мюсюлманите се лишават от сън и почивка, както през деня се лишават от храна и напитки. Обичта,  която изпитват към Аллах Теаля, както и надеждата за достигане до задоволството на Аллах  са  по-силни от всичко в този преходен свят.

   „Нощта Кадр е по-превъзходна от хиляда месеци” – повелява Всевишният в Коран-и Керим. Нима е възможно човек да се откаже от такава възможност и да не потърси прошка и милост от Аллах в тази нощ? Това са броени часове, които не трябва да бъдат пропилени за сън или за каквото и да е друго, освен за ибадет.

   Мюсюлманите се събират в джамиите за да правят заедно дуа и намаз,  защото бидейки заедно се чувстват по-силни и по-близо до благодатта на Аллах. В тази нощ всеки се стреми да извърши колкото се може повече добри дела, които да бъдат приети от Аллах.

   Нека да не забравяме да се помолим за всички угнетени и изпаднали в беда хора, които са прокудени от родния им край само защото са мюсюлмани. Да направим дуа и за всички, които са заслепени от себелюбието и са далеч от ибадета. Това е нощта на опрощението и напътствието, нека Аллах ни напъти всички.

 Видео:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.