Официално беше открита новата административна сграда на Районно мюфтийство - Смолян

 

На 27.06.2016 г. официално беше открита новата административна сграда на Районно мюфтийство  – Смолян.  Официални гости на събитието бяха Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, Негово превъзходителство посланика на Република Турция Сюлейман Гьокче, Генералния консул на Република Турция в гр. Пловдив Бирей Йълмазсой, районните мюфтии на София Мустафа Избищали, на Пловдив Танер Вели, на Пазарджик Абдуллах Салих, на Кърджали Бейхан Мехмед и на Хасково Басри Еминефенди, Районния мюсюлмански съвет – Смолян, кмета на Община Смолян Николай Мелемов, заместник областния управител на Смолян Андриян Петров,  имами и представители на Мюсюлмански настоятелства от областта, жители на Смолян.

Лентата бе прерязана от Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, посланика на Турция Сюлейман Гьокче, Районния мюфтия Неджми Дъбов, кмета на Смолян Николай Мелемов и зам.-областния управител Андриян Петров.

Церемонията продължи с изказвания на официалните гости. Районния мюфтия на Смолян припомни, че преди три години бе направена Първата копка на тази модерна сграда. Именно на юбилейната 100-годишнина от учредяването на Районно мюфтийство – Смолян бяха поставени основите на новата сграда на мюфтийството. Той благодари на всички дарители за реализацията на проекта, на главния мюфтия за доверието, което му е гласувал преди три години, на кмета на Смолян за подкрепата при изпълнението на проекта, на проектанта, изпълнителя и надзора. “В завършък искам да пожелая тази сграда да продължи да изпълнява пълноценно функциите си, за които е построена, а именно да изпълнява мисията на Изповеданието в съхраняване и развиване на религиозната идентичност на мюсюлманската общност и да бъде в услуга и опора на обществото. Тази сграда е не само на мюсюлманите, а на цялото общество, тъй като мюфтийството е призвано да генерира сигурност и благо за обществото. Ние споделяме тази идея и ще я развиваме за в бъдеще с още по-усилени темпове.”, каза още Районния мюфтия.

„В тази сграда е вложена много добрина, любов, искреност и търпение, което ще спомогне оттук нататък да се развиваме още по-добре. Доброто съжителство между хората в Родопите не е нещо ново. Това е един показател, че хората не правят разлика между религия и етнос, между това кой каква позиция заема в обществото.“, отбеляза Главния мюфтия и допълни: „Хората имат необходимост от уважение и любов повече от всякога, затова начинанието да се направи една такава сграда, която да допринесе за добрия облик на Смолян, заслужава похвала и благодарност за всеки, който е участвал в изграждането й.“ Главния мюфтия каза, че всеки е добре дошъл в Районното мюфтийство, независимо какъв е, защото това е сграда на всички хора, а не на определена част от обществото.

Посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче заяви, че новата сграда ще бъде културен и социален център, която освен на мюсюлманите ще бъде в услуга и на всички хора от региона. „От името на Турция казвам следното: за нас България е много важна държава. Без да правя разделение, целият народ на България са най-близки приятели и братя на турския народ и оттук-нататък ще бъде така. Тази сграда не е религиозна, но тъй като е на Районното мюфтийство, има религиозен реферанс. Изключително важно е това, защото имаме общо наследство. Ние правим всички усилия, за да се съхрани общото културно наследство с българския народ и да се предава то на новото поколение на Турция“, отбеляза още посланикът.

На това историческо събитие в 103-годишната история на Районно мюфтийство – Смолян присъстваха 450 души, на които бе дадена тържествена вечеря-ифтар.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.