Отбелязването на деня "Ашуре" е доказателство, че може да живеем заедно в мир

 

"За мен е чест да бъдем заедно всички тук  днес в деня в който Всевишния чрез пратеника Нух (Ной), мир нему, е дал втори шанс на човечеството, за да направим всичко възможно по отношение на разбирателството и любовта между нас", каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в своето слово по повод отбелязването на деня "Ашуре" в София. Събитието бе организирано на столичния площад "Бански" от Главно мюфтийство и Районно мюфтийство - София с любезното съдействие на останалите монотеистични религии и Столична община.
Главния мюфтия посочи, че в този ден има доста събития, които заслужават да бъдат отбелязани, като спасението на пратеника Юнус, мир нему. Историята свидетелства и за не толкова приятни случай, които ни натъжават, а именно убийството на внука на пратеника Мухаммед, Хюсеин в Кербала.
"Ние като хора сме длъжни да повтаряме и запазваме доброто и да недопускаме грешките на нашите предци", каза още главния мюфтия. По думите му празнуването на празници заедно, за нас в България не е нещо ново и присъствието на представители на различните деноминации е показателно, за това, че ние живеем заедно в разбирателство и може да бъдем пример за всички които искат да живеят щастливо и свободно.
"Радостен съм от това, че в този празничен за Вас ден сме тук заедно. Идвам да предам поздравите на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, който Ви желае в този ден много радост, затова защото Вие чествате едно събитие към, което всички ние сме причислени търсейки корените си в нашия праотец Ной", каза отец Ангел представител на Българската Православна Църква и Негово Светейшество. По думите му безспорно този град е носител на премъдрост, храмовете на монотеистичните вери в този ареал свидетелстват за това. "Вярвам, че любовта и мира  са винаги  оная сила, която може да простре мостовете между нас, и по този начин да засвидетелстваме пред целия свят възможността, че може да живеем всички заедно в радост", каза още отец Ангел.
"За мен е чест да Ви приветствам на този празник, който за пръв път се чества в подобен формат. Виждаме пред нас бяло, черно и червено различие, което в този случай е символ на доброто", каза Мустафа Избищали, районен мюфтия на София. По думите му четириъгълникът на толерантността не е избран случайно, за отбелязването на този ден, а имено като символично продължение на тази толерантност.  Той напомни за агресивното нападение пред джамията "Баня Баши" от псевдонационалистите, но посочи че обществото е заклеймила тази агресия. "Честването на Ашуре със всички останали деноминации е поредно доказателство, затова, че сме заедно и се молим за просперитетът на нашата страна", каза още районния мюфтия.
"Това е поредното събитие, на което всички сме заедно, а това значи, че  вече е традиция. Днес ние отбелязваме края на потопа, а това значи началото на един нов свят. Господ с този потоп ни е дал втори шанс да построим един по-добър свят в който всички да живеем заедно в мир и спокойствие. Надявам се всички да съумеем да спазим този шанс, тъй като досега не съм чул да има трети такъв",  Роберт Джераси, председател на Централни Израилтянски Духовен Съвет.  По думите му общината трябва да преименува площад "Бански" на площад "Толерантност", защото той е символ на това, че всички сме заедно.
Гости на събитието бяха дипломати, представители на академичната общност и граждани. Приготвения за случая десерт ашуре бе раздаден на гостите и гражданите на площада.

Снимки:

 Видео: 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.