Саудитска Арабия направи свободен достъпа на немюсюлмани до четири джамии в кралството

 

Саудитска Арабия е решила да предостави възможността на туристи немюсюлмани да посвещават четири от джамиите на кралството. По този начин хората от други вероизповедания ще могат да се запознаят с ислямската религия и култура.

Четирите джамии са разположен в град Джедда, който се счита за вратата към главните светини на исляма. Една от тях е джамията Ар-Рахма, известна туристическа забележителност,  просторен белоснежен молитвен дом със сини куполообразни покриви, с основи, стоящи на пилоти във вода, създаваща впечатление, че джамията плува във водата. Наречена е от народа "плаващата джамия". 

Джамията Ал-Такуа е разположена в северната част на града. Построена е през 2005 година. Заема площ от 750 кв.м. и може да приеме едновременно до 400 човека. Третата джамия е на името на крал Фахд, като със своята архитектура напомня за джамиите в Западна Африка. Облицовката на джамията е направена от плочи в марокански стил, а триъгълните куполи са в мавритански стил.

Джамията на името на крал Сауд се смята за най-голямата в града. Тя заема площ от 9 700 кв.м. Големият й купол е с диаметър 20 м, а височината му се е 42 м. Джамията е била проектирана от известния египетски архитект Абдел Вахиз ал-Вакил.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.