Взаимното уважение е единствения път към напредък и просперитет

 

„Рамазан е месец в който Аллах Теаля низпосла Коран-и Керим за да бъде пътеводител на всеки, който търси щастие и духовна висота. Точно това ни кара да се докоснем до Божествената мъдрост в този месец. През деня се въздържаме от храна и напитки, за да се подготвим за молитвата през нощта в израз на отдаденост на волята на Всевишния“, каза Глвния мюфтия Мустафа Хаджи на вечеря организирана от Президента Росен  Плевнелиев, който бе домакин на тържествената вечеря ифтар по случай свещения за мюсюлманите месец Рамазан в Националния исторически музей.

По думите му, ифтара тази вечер е послание към всички български граждани, да се отнасят добре едни към други и да бъдат заедно както в радостни, така и в трудни моменти. Всъщност единството не е нещо ново за хората в България, но е необходимо да продължим по пътя на взаимното уважение  и толерантност. Може би тези послания се повтарят многократно, но те са необходими за щастието и духовността ни, както са необходими въздуха и водата за физическото ни същесвтуване.

Той допълни че, проблемите на мюсюлманите и въобще проблемите на религиозните хора са всеизвестни. Въпреки предизвикателствата на нашето съвремие и опитите на някои среди да противопоставят вярващите в България, ние имаме капацитета и волята да се справим с подобни проблеми. Взаимното уважение е единствения път към напредък и просперитет, поради което си позволявам да Ви призова да уважаваме и крепим мира, така като дедите ни са го завещали.

„В сърцето на столицата София четирите храма на най-значимите вероизповедания в страната съжителстват от стари времена рамо до рамо и формират един символичен и много солиден четириъгълник на разбирателство и взаимно уважение. Той е ясно доказателство, че религиите в България не са изолирани една от друга, не обитават паралелни светове, а активно си сътрудничат и помагат, както си помагат и обикновените хора навсякъде в страната“,  каза президента на Република България Росен Плевнелиев.

Според него,на много места в Родината православните християни, католиците, мюсюлманите, евреите споделят не само своите празници, но заедно се изправят и срещу несгодите и предизвикателствата на делника. Не веднъж е казвано, че кризите и изпитанията ни обединяват. Много по-важно обаче е да сме единни преди всичко в своето ежедневие, в малките неща, в дребните жестовете на разбирателство и добронамереност към съседа, към съгражданина.

Той е уверен, че единството на нацията минава през единството на всички верски и етнически общности у нас около общата ни кауза за мир и просперитет на Отечеството. Затова още от първия си ден като държавен глава полагам неуморни усилия, за да дам своя принос за затвърждаването на добрите традиции на толерантност и за изграждането на още по-сплотено и единно българско общество.

 

Главния мюфтия искрено се надява,  тази традиция да продължи и занапред,  тъй като това е пътя на обединение на нацията и усъвършенстване на духа на обществото.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.