Сокът от нар – елексир на младостта

Лечебните свойства на сока от нар са известни на човечеството още от античните времена. И ако древните само са гадаели за неговата полза, наблюдавайки оздравяващи хора, то съвременната медицина е спомогнала много детайлно да се оцени влиянието на нара върху човешкото здраве.

Наровият сок съдържа цял комплекс от витамини и органически киселини, а по съдържание на антиоксиданти даже превъзхожда червеното вино. Редовната употреба на нар стабилизира химическия състав на жлъчния сок, нормализира състава на кръвта. След прекарано заболяване способства за укрепването на организма и повишаването на имунитета му. Също така оказва противовъзпалително, антисептично и обезболяващо действие при заболявания на пикочния мехур и бъбреците.
Особено полезен е наровия сок при бременните, тъй като способства за развитието на плода и здравето на детето  след раждането.
Неотдавна испански учени са открили ново полезно свойство на сока, провеждайки изследвания с 60 доброволци, разделени на две групи – на едната давали капсули с екстрат от сок от нар, а другата същите капсули , но без сок. Резултатите показали, че при пациентите употребяващи наров сок се наблюдавали значително намаляване на признаците за увреждане на клетките, довеждащи до намаляване на функционирането на мозъка, мускулите, черния дроб и бъбреците. Причината за това е била, че антиоксидантите съдържащи се в наровия сок, забавяли стареенето на ниво ДНК.
Учените предполагат, че получените резултати могат да бъдат използвани за производството на медикаменти, укрепващи здравето и удължаващи живота на човек, а дотогава учените съветват редовно да се употребява сок от нар.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.