Събарят временния мост за обхода на Кябе в Мекка

В Саудитска Арабия са започнали работа по събаряне на временния мост за кръговия обход на Кябе.
Временният мост за обхода на Кябе от поклонниците е бил изграден през месец август 2013 година, за да може да облекчи положението с пренаселеността на Свещената джамия в Мекка.
Събарянето на моста е започнало от западната стена. Сега на  поклонниците в този участък няма да е тясно, вече е въведен в експлоатация разширението на Свещената джамия под наименованието „Проект на името на крал Фахд” – съобщава Al Arabiya.
Според думите на Файсал Вафи, председател на техническия комитет за матафа, моста е изпълнил своето предназначение и повече не е необходим.
Компанията, с която е сключен договора за премахването на матафа провежда работите със съдействието на силите за безопасност при Свещената джамия, охранителното ведомство и техническия комитет. Отломките от съборения мост се извозват вън от района.
Трябва да се знае, че първия етаж от новата конструкция е предназначен за поклонници с обикновени инвалидни колички, а горния етаж за такива с електрически подвижни столове.
Всички етажи от матафа ще бъдат готови за експлоатация до месец Рамазан. Предполага се, че с новото преустройство всеки час Кябе ще може да бъде обхождана от по 107 000 поклонника.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.