Председателя на ВМС: Религиозно-просветната дейност осигурява правилното представяне, разбиране и прилагане на исляма

„Висшият мюсюлмански съвет (ВМС) е колективният глас на мюсюлманската общност в Република България и в рамките на правомощията си, съобразно законите на страната и нормативната уредба на изповеданието, ще отстоява правата на мюсюлманите, ще взема решения, които да бъдат лек за проблемите на изповеданието, и ще утвърждава нови модели и практики на управление за структурите на изповеданието“, каза з председател на ВМС и зам.-главния мюфтия Ведат Ахмед на конференция – „Мюсюлманско изповедание 2016-2021“. Събитието бе организирано от Главно мюфтийство в столичен хотел на 28 март т.г. Целта на конференцията бе да се запознае широката общественост с широкоаспектната дейност на Изповеданието и неговите бъдещи перспективи за развитие.

Участие взеха още главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи бившия ректор на Висшия ислямски институт (ВИИ) доц. д-р Ибрахим Ялъмов, зам.-главните мюфтии Мурат Пингов и Бирали Мюмюн,  и главния секретар Ахмед Ахмедов.

По думите му, Главно мюфтийство, полага усилия за създаване на модели и утвърждаване на стандарти в религиозно-просветната област, която е сърцевината на дейността на Мюсюлманско изповедание. Религиозно-просветната дейност осигурява правилното представяне, разбиране и прилагане на ислямската религия, от което обществото изпитва силна необходимост и то много повече от всякога.

„Основните приоритети на Мюсюлманско изповедание са изграждане на конструктивна и развиваща се образователна система и институционализиране на религиозното образование, възползвайки се от модерните постижения и добрите практики в съседни нам страни, съчетани с нашите традиции в тази област“, подчерта Председателя на ВМС в своя доклад.

Той посочи, че  през изминалия период в трите ни средно общообразователни духовни училища са образовани над 1500 младежи и девойки, както и около 300 души във Висшия ислямски институт. Въпреки обективните трудности и изкуствените пречки пред религиозно-образователните ни институции, през годините нашите училища се утвърдиха като непреодолим превантивен фактор пред радикализация и екстремизма сред мюсюлманската общност в страната. Главно мюфтийство чрез религиозно - просветната  си структура се стреми да съхрани и доразвие мюсюлманската идентичност. Това позволява в духа на нашето съвремие мюсюлманите да се изградят като пълноправни граждани  на страната.

Той се надява, Главно мюфтийство да разшири спектъра на стипендиантски програми за подготвяне на морално извисени и обществено ангажирани личности в различни сфери на живота и да увеличи доверието към фонд „Ислямско образование“, което с дарения от мюсюлманската общност финансира образователните проекти.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.