Районни мюсюлмански конференции се проведоха в Айтос и Варна 

В два поредни дни, на 16 и 17 март, се проведоха районни мюсюлмански конференции във Варна и Айтос.
Районната мюсюлманска конференция във Варна беше свикана с решение № 8 на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) от 26.02.2016 година. Тя се проведе в джамията „Азизие“. Конференцията започна с четене на ашр-и шериф от имама на град Долни чифлик Юксел Вели. Официален гост на събитието беше председателят на ВМС Ведат Ахмед. Районният мюфтия Танер Вели изнесе доклад за дейността на Районно мюфтийство – Варна за периода 2011– 2016 година, като бяха обсъдени и религиозните дела в региона. След кратко представяне на единствения кандидат за районен мюфтия на град Варна Реджеб Реджебов се премина към гласуване. Имащи право на глас делегати са петнадесет на брой. След изчерпване въпросите от дневният ред на мюсюлманската конференция тя беше закрита с дуа, отправена от председателя на ВМС Ведат Ахмед.  
 Ден след провелата се конференция във Варна, на 17.03.2016 година, подобна на нея се проведе в град Айтос. На нея присъстваха 49 делегати имами. Като представител на Главно мюфтийство официален гост на форума отново беше председателят на ВМС Ведат Ахмед.
Конференцията, която е свикана по решение на ВМС, беше открита с четене на Свещения Коран от страна на имама на село Мъглен Адем Муса. След приветствените слова на районния мюфтия Селятин Мухарем и на председателя на ВМС Ведат Ахмед, имамите от региона бяха запознати с решенията за свикване и дневния ред.
Районният мюфтия изнесе доклад за дейността на районното мюфтийство през изтеклия мандат 2011 – 2016 година, като запозна делегатите с постигнатите резултати през последните пет години и акцентира върху важни теми като коран-курсовете, Седмица на ислямското образование, честванията на Кутлу доум, дейностите през месец Рамазан (ифтари, раздаване на хуманитарни пакети и други), хадж, придобиването и състоянието на вакъфските имоти и други. Също така бяха разисквани и въпроси, свързани с религиозните дела в района.
С единодушна подкрепа делегатите номинираха предложената кандидатура на досегашния районен мюфтия Селятин Мухарем, който изпълнява тази длъжност от 2003 година.
Районната мюсюлманска конференция в Айтос беше закрита с дуа, отправена от страна на председателя на ВМС Ведат Ахмед.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.