Районната мюсюлманска конференция избра Мустафа Избищали за мюфтия на София

 

„Обединението на мюсюлманските общности по места с оглед на по-ефективна и качествена дейност на техните ръководители е мисия под, която всеки трябва да постави своята ръка и да поеме част от отговорността”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той уважи Районната мюсюлманска конференция на мюсюлманите от столицата и областта. Те избраха за районен мюфтия на София Мустафа Избищали.

Главния мюфтия поздрави районния мюфтия и му пожела успешен и благодатен мандат. По думите му всеки един мюсюлманин желае да спечели благоволението на Всевишния и в този смисъл активното участие в религиозния живот в страната не е, само и единствено функция на мюфтии и ходжи. Всеки вярващ имащ отношение към своята вяра, трябва да бъде активен в тази насока, като полага лични усилия в развитието на това общо благо за общността.

„Благодаря за доверието с, което ме удостоихте, но аз бих поел отговорността единствено, ако получавам вашата подкрепа, активно участие и градивна критика за делата на мюсюлманите за целия мандат”, каза  преизбрания на поста районен мюфтия на София Мустафа Избищали. По думите му столицата не прилича на останалите райони населявани от мюсюлмани в страната. Тук религиозните дела се движат много трудно поради откритото нежелание на местните общински структури за съдействие. Ежеседмично биваме свидетели на дейности от страна на различни административни служители опитващи се да спънат дейността на Районното мюфтийство. Разбира се има и такива, които съвестно си вършат работата без да имат скрупули и предразсъдъци.

„Религиозния живот на мюсюлманите в региона на столицата е изпълнен с предизвикателства, но се надявам с общи усилия те да се разрешават с оглед на общото ни благо”, посочи още районния мюфтия.

Освен избор на районен мюфтия, Районната мюсюлманска конференция разгледа и религиозните дела на мюсюлманската общност в региона, заедно с постиженията и проблемите и прие отчетния доклад на мюфтията за предходния период.

Районът на столичното мюфтийство обслужва административните области София, Перник и Кюстендил.

Идентични Районни мюсюлмански конференции предстои да се проведат във останалите 19 районни мюфтийства.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.