Важността на поклонението Умре

Ибадетите, които са отражение на вярата в нашия живот, са най-здравата и добра връзка между нас и Всевишният Създател. Един от тези ибадети е поклонението-умре.
Ибадетът умре се състои от обличане на ихрам в неопределено време от годината, извършване на таваф около Кябе и сай между хълмовете Сафа и Мерве, бръснене на косата и излизане от ихрама.
И както при всички ибадети, така и при умрето първото и най-важно задължение, е да бъде извършено единствено за задоволството на Аллах Теаля. Всемогъщият ни Създател в един айет на Корана повелява:
“И довършвайте поклонението хадж, и поклонението умре заради Аллах!” (ел-Бакара, 2: 196)
А любимият ни Пейгамбер (с.а.с.) е казал: “Успешно изпълнено умре пречиства греховете между две умрета, а за приетия хадж няма друга награда, освен дженнет.” (Тирмизи)
Умрето е много важен ибадет. Затова учените са го нарекли „малък хадж“. За него няма специално време, то може да се прави по всяко време. Но извършването му през месец рамазан е по-ценно и препоръчително (мендуб), тъй като Пратеника на Аллах (с.а.с.) е казал: „Умрето, извършено през месец рамазан се равнява по награда с един хадж.“
Ние може да извършим умре както за себе си, така и за нашите родители и близки, които са починали или са живи, но нямат вече сили и възможност да го направят.
За мюсюлманите, които имат възможност е сюннет-и муеккеде (силен сюннет) да извършат поклонението умре един път през живота си.
Посещаването на местата, където е живял Пратеника на Аллах и неговите сахабии; стъпването по местата, по които е ходил; дишането на въздуха, който е дишал; посещаването на неговия гроб и гробовете на сподвижниците му; изпълняването на намаз там, където те са се кланяли, е мечтата и копнежа на всеки мюсюлманин
Като се има предвид, че стотици хиляди чакат реда си за хадж, а повторното им отиване е още по-трудно, то извършването на умре от тези, които имат желание и възможност, е много по-достъпно и лесно.
Затова нашите предци, за да спечелят севаб и любовта на Расулюллах (с.а.с.), са приели за слава и почит гостуването на Аллах и посещаването на Неговия Пратеник (с.а.с.).
За да осъществи вашето желание и сбъдне мечтите ви, Главно мюфтийство организира поклонение-умре в свещените места. По време на това свято пътуване, учстниците в поклонението ще бъдат придружени от образован и опитен персонал, който ще помогне за извършването на поклонението според Корана и сюннета, далеч от всякакъв вид нововъведения и суеверия.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.