Зам.-главният мюфтия Ведат  Ахмед се срещна с представител на Иранското посолство

Зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед проведе среща с аташето по културните въпроси на посолството на Ислямска република Иран г-н Мухаммед Али Кияни. Срещата бе проведена по покана на г-н Кияни в Културното представителство на страната им в София.
Поводът за срещата бе участие на г-н Ахмед в ХХІХ. Международна конференция за ислямско единство, което се провежда традиционно в иранската столица Техеран.
В тази връзка г-н Кияни информира зам.-главния мюфтия относно конференцията и възможностите за реализиране на общи дейности в полза на мюсюлманите.
Зам.-главният мюфтия Ведат С. Ахмед благодари на домакина от свое име и от името на Главно мюфтийство за доброто сътрудничество между двете институции, както и за отправената покана от Световната организация за сближаване на ислямските школи. Той изрази необходимостта от диалог между хората, които са последователи на различни ислямски мезхеби (школи) и че това е изключително важно и необходимо, особено когато се набляга и е от значение дори диалога с представители на други религии.
По време на срещата г-н Ахмед информира домакина относно състоянието на мюсюлманската общност в България, подчертавайки, че Главно мюфтийство съществува от 105 г. и е традиционен обединител на всички мюсюлмани в България. Всички опити за разединяване на общността се посрещат със силен отпор от страна на мюсюлманите в страната. Те се представляват от уважавания главен мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Определени лица, които от години претендират за представителство на мюсюлманите, нямат никаква подкрепа от хората, които са в джамиите, а и изобщо от мюсюлманската общност в страната. Ръководството на изповеданието се определя в резултат на проведен избор от присъстващите делегати на Националната мюсюлманска конференция, която се провежда през 5 години. Такава ще се проведе на 24. 01. 2016 г. и претендиращите за представителство могат да заявят кандидатурите си пред делегатите на конференцията, които са избрани представители на мюсюлманите от цялата страна.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.