Главния мюфтия: Кърджали е микро пример на толерантност

 

„Със добрите взаимоотношения, които имате в региона Кърджали е микро пример за толерантност”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на срещата си с областния управител на Област Кърджали Илия Илиев. На срещата присъстваха председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С.Ахмед, главния секретар Ахмед Ахмедов и районния мюфтия Бейхан Мехмед.

Религиозния лидер е на роботно посещение в региона по повод III Национал семинар за служителите на Мюсюлманско изповедание под надлсов „Заедно можем повече!”.

„Религията не трябва да се отъждествява с поведението на екстремисти на чиито действия сведтът е свидетел”, каза областния управител Илия Илиев. Той посочи, че религията независимо каква е тя е за сближава хората, а не да ги разединява.

Двамата разговаряха за толерантното съжителство и разбирателството между етносите в Кърджалийско, което създава усещане за сигурност и спокойствие у хората, независимо от религията, която изповядват.

Духовният водач на мюсюлманите даде областта за пример по отношение на диалога както между етносите, така и между православните свещеници и мюфтията. Областният управител бе категоричен, че разделението на хората по етнически или религиозен признак му е дълбоко неприсъщо и че доброто отношение е онова, което му носи лично удовлетворение в работата, защото пред Бог всички сме равни, независимо как го наричаме.

Двамата бяха единодушни, че жителите на Родопите са изключително кротки, гостоприемни и благочестиви и заслужават да имат по-висок стандарт на живот, стъпка към който е отварянето на прохода Маказа и развитието на трансграничното сътрудничество.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.