Главния мюфтия се срещна с председателя на БАН

Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи  се срещна с председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров на 19 ноември т.г. Визитата е продължение на традиционно добрите отношения на Главно мюфтийство с БАН в лицето на неговия председател.
„Науката е пътеводна светлина за просперитета на едно общество. Все повече управляващите елити пренебрегват това, пропускайки факта, че без наука няма устойчив напредък”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи при посещението си в БАН. По думите му БАН е светило на науката в България. Множеството ангажименти в публичния сектор понякога поставят на заден план способностите на науката, но това е едно от предизвикателството на глобализиращия се свят с, който ние трябва да се справим .
„БАН освен научно поприще е център и на духа и духовността в нашата страна”, каза акад. Стефан Воденичаров. Според него да се съхрани духовността на нацията е сред основните приоритети на БАН. Той представи пред главния мюфтия стратегията на БАН за основните национални цели „Възгледи за основните национални цели и устойчиво развитие на България”. В тях учените поставят на първо място духовното развитие на единната българска нация, като гарант за личното достойнство на българския гражданин.
Акад. Воденичаров подари на своя гост луксозно издание на „Червената книга на България”. Двамата се обединиха около идеята, че биха могли да се разработят съвместни научни проекти между двете институции. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.