Отношението ни към сираците е изпитание за всички мюсюлмани

Кампанията на Главно мюфтийство по повод „Седмицата на сираците“, провеждаща се тази година под надслов „Дари милост, а не милостиня“, беше открита на 22.11.2015 година в град Гоце Делчев, където Районно мюфтийство – Благоевград проведе първа среща с деца сираци и техните настойници. Тя се състоя в новооткрития търговски център Happy Mall в града.
Това е първата по рода си инициатива, в рамките на която помагащи и подпомагани получават възможност за лична среща, да се запознаят и помагащите да научат по-детайлно за проблемите на нуждаещите се.
На събитието в Гоце Делчев присъстваха главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, временно изпълняващият длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заместник-главният мюфтия Бирали Бирали, районните мюфтии на Благоевград, София, Пазарджик и Смолян, както и служители от отделите „Социален” „Иршад” „Издателство” и „Медии и култура” на Главно мюфтийство.
„Отношението ни към сираците е изпитание за всички мюсюлмани”, подчерта главният мюфтия в обръщението си пред присъстващите на срещата. В своето изказване д-р Мустафа Хаджи акцентира върху мястото на сираците в обществото и това какви са задълженията на общността към тях.
Накрая срещата приключи с отправяне на дуа към Всевишния Аллах за подкрепа и търпение в изпитанието, а за всяко от дечицата сираци беше подготвен подарък от Главно мюфтийство и благотворители.
Денят на откриването на  „Седмица на сираците“, Районното мюфтийство продължи с организирана благотворителна програма в Културния дом на град Гоце Делчев. Освен ръководството на изповеданието и районни мюфтии, официални гости на програмата бяха кметът на град Гоце Делчев Владимир Москов, общински и селски кметове. Програмата беше обогатена със специалното участие на група „Вест”
В края на събитието бяха събрани средства в размер на 1500 лева.
Втора благотворителна програма в рамките на „Седмица на сираците“ ще бъде организирана от Районно мюфтийство – Смолян. Тя ще се проведе в град Рудозем  на 27.11.2015г. от 17:30 часа в новопостроената спортна зала на града.
Главно мюфтийство в Република България благодари на всички, които се отзоваха, присъстваха и показаха своята подкрепа към сираците на първото събитие от поредицата инициативи в помощ на деца без родители. Очакваме ви и в следващите мероприятия на „Седмица на сираците“, провеждаща се тази година под надслов „Дари милост, а не милостиня”.
Пратеникът (с.а.с.) казва:
„Когато един от вас погали главата на сираче с милост и състрадание, за всеки косъм, който е докоснала ръката му, той ще получи награда, за всеки косъм ще му бъде опростен грях и за всеки косъм степента му ще бъде издигната.”
(Таберани, ел- Му джеммюл Кебир. 4/132)



© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.