Главния мюфтия придружен от районните мюфтии посети Клисурския манастир

„Добрите взаимоотношения между двете основни религии в нашата страна са гарант, че между религиозните водачи няма конфронтация, те винаги са заедно, помагат си и се уважават. Трябва да направим така, че религията да бъде на полагащото и се място в обществото”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи при посещението си в Клисурския манастир „Св. св. Кирил и Методий”.
Духовния лидер на мюсюлманите придружен от районните мюфтии, от цялата страна посети християнската духовна обител и Негово Високопреподобие архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия. Посещението е част от официалната визита на религиозния лидер във Видинска област.
По думите му, от изключително голямо значение е религиозното обучение в училищата. Необходимо е да се положат целенасочени усилия в тази насока, каквото всъщност правят двете деноминации. Постигането на тази цел, ще бъде в полза не само за религиозните хора, но като цяло и за обществото.
„Ние с представителите на ислямското  вероизповедание  живеем в братска слога, мир и разбирателство, а за да го има е необходимо да бъде на лице благородството на човешкия фактор”, каза по време на своето приветствие Н.В.П. архимандрид Антим.
По думите му в лицето на районния мюфтия Неджати Али, имат човек защитник на мира и на ислямското вероизповедание, което дълбоко в себе си е също една добра религия, тласкаща хората към добро, мир и разбирателство. Няма нищо случайно, всичко става по добронамерения промисъл на Всевишния, но ние живеем в смутни времена в които трябва да дадем добро свидетелство на света и хората.
„Какво иска Всевишния от нас. Дали да бъдем хора, или да обезличим в себе си образа и подобието Божие, защото мисля че ислямска мъдрост казва така - „ ако едно куче те ухапе и ти го ухапеш има ли разлика между двамата, няма”. Напротив каквито и различия да има ние трябва да търсим това, което ни обединява, това което ни сплотява, защото и различията са от Всевишния, за да бъдем изпитани, посочи духовния наставник на Клисурския манастир.
Според него трябва да общуваме в духа на общочовешките ценности, мирът и обичта между хората. Трябва да припомним, че духовния човек не живее само за себе си, а за ближния.
Архимандрид Антим напомни, че трябва Българската Православна Църква и Главно мюфтийство да убединят усилия, за изучаването на предмета религия в училищата. За да може християнчетата и мюсюлманчетата, да учат своята религия. Защото най-добре религиозната нравственост може да оформи една личност, като нормална личност, член на обществото.
По време на своята визита главния мюфтия и придружаващата го делегация посетиха джамиите в Монтана и Белоградчик. Там те се срещнаха с местните мюсюлмански общности и изслушаха техните желание. Местните мюсюлмани изразиха трудностите по отношение на обгрижване на храмовете и потърсиха помощ от Главно мюфтийство. Главния мюфтия се ангажира да разгледа приоритетно техните искания, и да им помогне според възможностите на бюджета на Изповеданието.

Снимки:

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.