В САЩ този месец се провежда един от най-големите мюсюлмански форуми в света

Хиляди представители от различни религиозни групи са събрани на заседание на Парлемента на световните религии в Солт Лейк Сити в щата Юта, САЩ.
Тази година конгресът на представителите на различните религии се провежда от 15 до 19 октомври. В него ще вземат участие около 80 хиляди делегати от близо 80 страни по света.
На заседанията на конгреса ще бъдат разгледани теми като климатичните изменения и съхранението на живота на планетата, противодействие на войната, насилието и ненавистта, проблема с икономическото неравенство и разточителния начин на живот в съвременния свят.
„Религията активира доброто у човека, а междурелигиозният диалог използва този потенциал за всички религии.” – казал председателят на попечителския съвет на Парламента, първият мюсюлманин на тази длъжност - имам Абдул Малик Муджахид.
Бивайки мост между религиите, мероприятието е заслужило  висока оценка от страна на лидерите на религиозните общности и организации.
„Това е мащабна платформа за реализиране на междурелигиозен диалог. Лично аз съм признателен на Парламента за това, че той е поставил начало на инициативата за „Международен младежки център”, чийто ръководител съм аз. Парламентът служи като отправна точка и за други подобни начинания”, споделил членът на Консултативния съвет по междуконфесионални отношения при Президента на САЩ Ебу Пател.    Първото заседание на Парламента се състояло през 1893 година. Оттогава досега конгреси са провеждани в Чикаго, Кейптаун, Барселона и Мелбърн. 60% от участниците поддържат тесни връзки в рамките на междурелигиозното общуване.
Съвременните средства за масово информиране и попкултурата не представят  религията адекватно, а това мероприятие е една своеобразна заявка към бъдещето, съвършено различно от това, което сме ние сега.” – казала една от учредителките на Северноамериканската междурелигиозна мрежа Беттина Грей.
В работата на конгреса активно участие взимат видни учени като доктор Карен Армстронг, доктор Тарик Рамадан и други.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.