Главно мюфтийство получи 18 специализирани автомобила за погребални услуги от турското Сдружение на общините

 

„Днес е исторически ден за българските мюсюлмани. Посредством дарените от Сдружението на общините на Република Турция специализирани автомобили гражданите, ще получат съвършено различна по качество услуга, съобразена с всички изисквания в тази насока”, каза  главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи на церемонията по връчване на 18 специализирани автомобила за погребални услуги от турското Сдружението на общините.
Церемонията се проведе в Главно мюфтийство на 9 октомври с участието на главния секретар на Сдружението Хюсеин Гюнгьор, посланика на Турция в София Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче, областния управител на София-град Веселин Пенев, изпълнителния директор на Сдружението на общините в Република България Гинка Чавдарова, директора на Дирекция „Вероизповедания” на МС Емил Велинов, районни мюфтии представители на бизнеса и академичната общност.
По думите на главния мюфтия нуждата от подобен вид автомобили е била сериозна необходимост за мюсюлманите в страната особено за тези, които  живеят в големите градове. Новата придобивка ще даде възможност на гражданите да извършват погребалните си ритуали съобразени напълно с каноните на Исляма.     
Главния мюфтия благодари на Сдружението на общините и турския народ за дарението, и на българската страна за съдействието оказано при внасяне на автомобилите в страната.
 „Днес ние тук,  като Сдружение на общините  представяме 1300 общини в Република Турция. Една от основните функции на нашето сдружение е осъществяване на сътрудничество и координация на общините. В тази връзка нашето сътрудничество е, както с нашите съседни страни така и с всички балкански страни и не само.  Днес сме тук да дарим 18 специализирани автомобила като символ на сътрудничество между българските и турските общини”, каза  главния секретар на Сдружението на общините Хюсеин Гюнгьор.
По думите му това е само едно начало, той се надява сътрудничеството между българските и турските общини да се развиват и за напред.  
„Ние сме две страни,  които споделяме обща история и култура. И най важното от всичко, ние сме съседи.  Ние споделяме това с Вас и смятаме, че както живите така и мъртвите всеки има право и заслужава да бъде погребан според повелите на своята религия”, посочи главния секретар.
 „Ние винаги  ценим  по достойнство всеки жест на общинска солидарност.  Искам да пожелая здраве и успех на българските и турските общини и се надявам, че ще продължим с партньорски  проекти и партньорска инициатива и за напред”, подчерта на свой ред Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на българското Сдружение на общините.
„Изключително съм щастлив да приветствам нашите гости от Република Турция. Развиващите се взаимоотношения между двете ни страни през последните години се материализират през едни такива благородни актове, какъвто е днешния повод. Този подарък е израз на социална солидарност. Това със сигурност ще допринесе  комфорта на българските мюсюлмани, когато ползват тази услуга”, заяви областния управител на София-град Веселин Пенев.
 „Искам да отбележа няколко неща. Днес сред нас са генералния секретар на Сдружението на турските общини  и представители на много други общини. Това е наистина много значимо посещение, което ние вярваме, че ще спомогне за развитието диалога между общините, за диалога между хората на сътрудничеството между местните власти, което смятаме, че е основата на демокрацията”, посочи посланика на Турция в София Н.Пр. г-н Сюлейман Гьокче.
Автомобилите ще бъдат разпределени по районни мюфтийства и при нужда ще извършват междуградски и международни услуги заявени от български граждани с мюсюлманско вероизповедание. Те са оборудвани с двуместни хладилни камери с възможност за санитарен тоалет на покойника и интегрирани системи за охлаждане и отопление.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.