Коран курсовете са мястото където се формира личността на подрастващото поколение

На 12-13.09.2015г.  в гр.Пловдив се проведе  Деветото националното състезание по основни познания за исляма. Състезанието бе разделено на две части, първата част предварителен кръг на който се явиха представители на 19 Районни мюфтийства от цялата страна, това бяха групи от Коран курсовете, които са спечелили най-висок бал на предварителните регионални състезания или тестови задачи.
Гости на мероприятието бяха д-р Мустафа Хаджи – главен мюфтия на Република България, зам.главния мюфтия Бирали Бирали, Ахмед Ахмедов – главен секретар на главно мюфтийство,  Улви Ата – аташе по социалните въпроси към посолството на Република Турция  в София, Метин Акбаш – генерален консул към посолството на Република Турция в Пловдив, районни мюфтии и гости от цялата страна.
В своето изказване главния мюфтия каза че : „ Коран курсовете са мястото където се формира личността на подрастващото поколение. Коран курсовете са място където научаваме какви сме ние, защо сме дошли на този свят и на къде отиваме. В този аспект е необходимо да обърнем сериозно внимание на тези коран курсове. Да направим всичко възможно, което е по силите ни да не остане нито едно дете, което не е минало през коран курса. Коран курсовете не са място само за изучаване как да се чете корана, а място за възпитаване и старт за живота. Коран  курсовете са място където децата да станат добри мюсюлмани  и граждани на тази държава, и на обществото в което живеят”.
На 12.09.2015г. номинираните състезатели се бяха събрали за провеждането на предварителния кръг. За втората част бяха номинирани групите от Районните мюфтийства Благоевград, Шумен и Търговище.
На 13.09.2015г. от 10:00 ч. в дом на културата „Борис Христов” бе проведен финала на състезанието на което премериха своите сили номинираните участници от трите мюфтийства.
Състезанието протече в пет кръга, в които състезателите представиха своите умения. Класирането на трите  групи като следва на трето място Шумен, на второ място Търговище и на първо място Благоевград.
В таз годишното състезание бе излъчен участник получил най висок бал на предварителния кръг. А това бе Билал Ярманджи – представител на РМ-Крумовград.
Главно мюфтийство благодари на всички участници от Коран курсовете на 2015 г. на всички състезатели, преподаватели и спонсори на състезанието. Очаквайте подробен материал  и видео запис на състезанието.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.